• Vanaf het moment dat BSOD Expert & Security Analist Axe0 een hulproep overneemt,
  vraag ik de leden zich verder niet meer te bemoeien met het topic,
  zodat Axe0 optimale ondersteuning kan geven

Wat is Blue Screen Of Death (BSOD)?

Status
Niet open voor verdere reacties.

axe0

BSOD Analist & Security Analist
Team lid
Lid geworden
21 sep 2018
Berichten
134
Reactiescore
20
Punten
178
Veel mensen hebben het wel eens meegemaakt, je bent bezig met werk en vanuit het niets zie je een blauw scherm met een zielig gezicht ( : ( ), of een blauw scherm met veel tekst, dat uitlegt wat er is gebeurt op een vage manier.
Echter is het vaak onduidelijk wat het blauwe scherm betekent, waarom het op je scherm is gekomen, hoe je ervan af komt en soms ook waarom het er überhaupt is.

Bekijk bijlage 719
Dit blauw scherm is te zien in Windows 8, Windows 8.1 en Windows 10.


Bekijk bijlage 718
Dit blauw scherm is te zien in Windows XP, Windows Vista, Windows 7.
Andere Windows versies hebben een vergelijkbaar blauw scherm.


Wat is het?
Het blauwe scherm is een beschermingsmechanisme ontwikkeld door Microsoft om jouw computer te beschermen wanneer Windows ontdekt dat er iets mis is.
Dit beschermingsmechanisme voorkomt dat Windows gekke dingen gaat doen en dat er iets gebeurt met jouw bestanden waardoor ze onbruikbaar worden zoals een corrupt bestand.
Doordat Windows in de jaren uitgebreider is geworden en er steeds meer programma's zijn ontwikkeld, zijn er steeds meer situaties ontstaan waarin Windows zijn beschermingsmechanisme moet gebruiken. Door de jaren heen zijn er dus ook steeds meer verschillende zogeheten stop codes, de globale reden waarom Windows het beschermingsmechanisme heeft gebruikt. Deze stop codes zijn echter in onbegrijpelijke taal voor de meesten, want wat betekent INVALID_AFFINITY_SET, DEVICE_QUEUE_NOT_BUSY, APC_INDEX_MISMATCH en alle andere stop codes? Doordat er steeds meer situaties zijn ontstaan heeft Microsoft in de jaren nieuwe stop codes geïntroduceerd, deze stop codes zijn origineel bedoeld voor ontwikkelaars die programma's zoals stuurprogramma's ontwikkelen. Op de website van Microsoft zul je vaak zien dat de pagina voor ontwikkelaars is bedoeld. De ontwikkelaars hebben een dusdanige kennis van het complexe Windows dat ze zullen begrijpen wat de stop code betekent.

Mijn systeem is voortdurend gekke dingen aan het doen, waarom wordt dit beschermingsmechanisme niet gebruikt?
Windows heeft meerdere modi waarin het alles uitvoert, kernel mode en gebruikers mode. Het voornamelijke verschil tussen deze 2 modi is dat in kernel mode de fysieke systeem wordt beheerd. Het fysieke systeem is alles wat er in de kast te vinden is wanneer je je computer opstart. Kernel mode is een cruciaal modus voor het systeem, omdat Windows zelf ook in kernel mode bezig is. In gebruikers mode worden alle programma's die op jouw scherm te zien zijn uitgevoerd, deze programma's hebben geen toegang tot de kernel mode, waardoor het jouw fysieke systeem niet kan beheren en het werk van Windows niet kan aanraken. Hierom zal wanneer er gekke dingen gebeuren in gebruikers mode Windows zijn beschermingsmechanisme niet gebruiken om het tegen te houden. Alleen wanneer er iets mis gaat in kernel mode zal Windows zijn beschermingsmechanisme gebruiken.

Waarom komt het plots te voorschijn?
Iedere milliseconde is jouw computer bezig om iets uit te voeren in kernel mode. Omdat kernel mode cruciaal is, is het erg belangrijk dat alles op rolletjes blijft lopen.
Indien Windows ontdekt dat er iets mis is in kernel mode, zal Windows bepalen wat het moet doen. Windows zal eerst proberen om het probleem op te vangen met het zogeheten Exception Handler mechanisme. Dit mechanisme is vrij geavanceerd en is in staat om veel problemen op juiste wijze af te handelen. Helaas heeft de Exception Handler ook zijn limieten, zo kan het een berekening als 10 gedeeld door 0 niet opvangen omdat dat geen correcte berekening is. Wanneer deze berekening in kernel mode wordt uitgevoerd, zal Windows opmerken dat er helaas geen ander alternatief is om verder te kunnen gaan en is het geforceerd om het systeem stop te zetten. Vanaf dat moment zie je binnen 1 seconde het blauwe scherm.
Gelukkig wordt veel software dusdanig ontwikkeld, dat wanneer ze in kernel mode bezig zijn, ze de meeste problemen zelf opvangen zonder dat Windows iets hoeft te doen. Een berekening als 10 delen door 0 zal in kernel mode dus op correcte wijze worden afgehandeld door het programma zelf zonder de hulp van Windows waardoor jouw computer blijft functioneren.
Windows zal het systeem niet stopzetten in gebruikers mode, in gebruikers mode zal het programma dat deze berekening probeert uit te voeren stop worden gezet en zal je een melding van Windows krijgen dat het programma stop werd gezet vanwege een incorrecte berekening. Uiteraard zijn veel programma's zo ontwikkeld dat ze ontzettend veel problemen opvangen zodat de programma's niet stop worden gezet.

Hoe kan ik dit probleem oplossen?
In veel gevallen wanneer je computer is stopgezet met een blauw scherm, hoef je alleen je computer opnieuw op te starten en kun je zonder zorgen je computer weer gebruiken.
Dit wordt ook wel een eenmalige BSOD genoemd, in kernel mode is er een probleem ontstaan dat niet anders kon worden afgehandeld dan met behulp van het beschermingsmechanisme. Echter ontstaat dit probleem maar 1 keer en daarna niet meer.
Het is helaas pas te achterhalen of de blauwe scherm eenmalig is naarmate tijd verstrekt, er kan niks aan worden gedaan.

In de andere gevallen heb je terugkerende situaties dat Windows je computer stopzet. Vaak met verschillende stop codes, of met precies dezelfde stop code.
Dit is vaak ontstaan doordat een stuurprogramma een zogeheten bug heeft. In de allereerste computer die werd ontwikkeld, deze was destijds enorm groot, was een kever gevonden die voor problemen zorgde. De mensen die er destijds aan werkten waren Engels en vermeldden in hun rapport dat ze een 'bug' (Engels voor kever) hadden gevonden die voor problemen zorgde. Naarmate de tijd verstreek werd de term bug steeds meer gebruikt om een softwarematige probleem te beschrijven.
Een probleem in een stuurprogramma is over het algemeen vrij makkelijk op te lossen door het stuurprogramma opnieuw te installeren.
Indien het stuurprogramma onderdeel is van een ander programma dat je gebruikt, dan is het vaak aangeraden om het programma te controleren op software updates of het programma opnieuw te installeren. Soms wordt je gevraagd om het programma te verwijderen, dit is vaak een actie om te bevestigen dat het verwijderde programma inderdaad de oorzaak was.

Wanneer het probleem geen softwarematig probleem is, dan is het een probleem met je fysieke systeem en moet een onderdeel vervangen worden of opnieuw erin gezet worden. Het onderdeel wordt er dan eerst uitgehaald en terug ingezet om de connectie met het systeem te herstellen. Het is niet aangeraden om te proberen de connectie te herstellen zonder het onderdeel eerst eruit te halen, omdat dat de poort of de connectie van het onderdeel permanent kan beschadigen. Indien je geen verstand hebt van de hardware (fysieke systeem), dan is het over het algemeen aangeraden om een specialist op te zoeken of vrienden of familie te benaderen om het onderdeel in de fysieke systeem te verwisselen.

Hoe weet ik of het een softwarematig probleem is of een hardware matig probleem?
Helaas is dat vrij lastig om te achterhalen.
Er zijn programma's op het internet te vinden zoals WhoCrashed en BlueScreenViewer, deze zijn ontwikkeld om wat meer inzicht te geven in de mogelijke oorzaak van het probleem, echter zijn deze vrij gelimiteerd omdat ze alleen softwarematige problemen kunnen vinden. Gelukkig kunnen ze meestal voldoende inzicht geven om jou te helpen bij het vinden van het probleem en het probleem op te lossen.

Ik heb WhoCrashed en BlueScreenViewer gebruikt om het probleem te achterhalen, maar het probleem is nog niet achterhaald.
Wat moet ik nu doen?

Omdat WhoCrashed en BlueScreenViewer vrij gelimiteerd zijn, kunnen ze niet alle softwarematige problemen achterhalen.
Gelukkig zijn er mensen die hun vrije tijd gebruiken om zich te verdiepen in het blauwe scherm om te achterhalen waarom Windows het systeem stopzette en vooral wat ervoor zorgde dat het systeem stop werd gezet.
Indien je hulp nodig hebt met het blauwe scherm, is het aangeraden om een nieuw topic aan te maken in Blue Screen Of Death (BSOD) in Windows zodat je de hulp kan krijgen, die nodig is om het probleem op te lossen.


Extra's

Gebruikers mode crash

Vaak lees je dat alleen in kernel mode Windows het systeem stopzet, dit is een leugen!
Er zijn een paar uitzondering waarin Windows het systeem stopzet, de bekendste uitzondering is de stopcode 0xC000021A. Deze stop code houdt in dat in een van de belangrijke gebruikers mode onderdelen van Windows een probleem is ontdekt dat dusdanig cruciaal is dat Windows het systeem moet stopzetten. Deze onderdelen zijn de Winlogon.exe en CSRSS.exe (Client Server Run-Time Subsystem) bestanden, wanneer in deze onderdelen fatale problemen gevonden zijn dan worden ze stopgezet. Echter zijn deze onderdelen dusdanig belangrijk voor Windows dat Windows niet kan functioneren zonder. Als resultaat van het stopzetten van deze onderdelen zal Windows overgaan naar kernel mode en het systeem te stopzetten.

Doordat gebruikers mode crashes vrij weinig voorkomen en de stopcode 0xC000021A het vaakst voorkomt indien Windows in gebruikers mode stop wordt gezet, zegt men dat Windows alleen het systeem stopzet wanneer er een fatale probleem is ontstaan in kernel mode.
Indien je de 0xC000021A stop code krijgt, we willen je vriendelijk verzoeken om een nieuw topic aan te maken in Blue Screen Of Death (BSOD) in Windows. Gebruikers mode crashes zijn vrij uniek en vereisen speciale aandacht.

Crash dump bestanden (.dmp)
Crash dump bestanden zijn bestanden met een .dmp extensie, ze zijn het resultaat van het proces waarin Windows de gegevens in het geheugen 'dumpt' en opslaat in een bestand voor analyse.
Wanneer Windows het systeem stopzet, wordt het geheugen gedumpt en de gegevens opgeslagen als een .dmp bestand als C:\Windows\MEMORY.dmp. Er wordt ook een kopie gemaakt en opgeslagen in C:\Windows\Minidump die gegevens bevatten waarvan Windows vermoedt dat de gegevens belangrijk kunnen zijn, deze zogeheten minidump bestanden worden veelal gevraagd voor analyse om het probleem te achterhalen.

Mogelijk heb je wel eens in de bestanden van Windows rond zitten kijken en crash dump bestanden gevonden de niet in C:\Windows of C:\Windows\Minidump gelokaliseerd zijn.
Dit zijn gebruikers mode crash dump bestanden. Wanneer een programma in gebruikers mode een fatale probleem niet heeft kunnen oplossen, dan zal Windows assisteren door het programma af te sluiten en de gegevens van het programma opslaan als een .dmp bestand voor analyse. Dit zal echter vaak niet gebeuren voor programma's die geen onderdeel van Windows zijn.
 

Bijlagen

 • 5ba6149202b68-BSOD.png
  5ba6149202b68-BSOD.png
  1,8 MB · Weergaven: 57
 • 1537611041985.png
  1537611041985.png
  424 KB · Weergaven: 55
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan