"Heb je de bodems van de pannen wel gecontroleerd op bolling naar binnen met een liniaal?"
Dat moet niet nodig zijn, tenzij het wel heel erg is en de afstand erg groot is. Althans bij inductiekoken, wél bij een gewone kookplaat.
Verklaring:
"Hoe werkt
inductie? In een
inductiekookplaat zitten elektrische spoelen die onder de pan een magnetisch veld genereren. Hierdoor gaat er een wervelstroom door de pan die door de weerstand van de bodem wordt omgezet in warmte. Daarbij komt er ook warmte vrij door magnetische hysterese."
en
"De vlakke-bodemtest
Leg de pan ondersteboven en leg een rechte lat zoals een lineaal of waterpas op de bodem. Een pan met een bolle bodem is niet bruikbaar. Er is minder contact tussen de panbodem en de inductiekookplaat, waardoor er toch hitte en dus energie verloren gaat. En dat is nou net niet de bedoeling. Pannen met een holle bodem kunnen wél geschikt zijn. Bij bepaalde pannen trekt de bodem vanzelf recht als hij heet wordt. Dan is er geen probleem. "
"Er is minder contact tussen de panbodem en de inductiekookplaat, waardoor er toch hitte en dus energie verloren gaat."
Dit lijkt me bijna flauwekul. via een spleetje van 1 of 2 mm zal er echt niet veel warmte ontsnappen. Het gaat wel een rol spelen als er een cm of meer ruimte is maar zo'n pan staat zo te wiebelen dat je hem toch niet wilt gebruiken.
Wel is het natuurlijk zo dat een vlakke bodem een stabiele stand van de pan geeft. Wiebelende pannen koken niet prettig.
Als dit te veel off-topic is mag de post gerust verwijderd, dan wel verplaats worden.