Tientallen gemeenten en organisaties willen actie tegen opgevoerde fatbikes

Abraham54

Administrator
Forumleiding
Lid geworden
2 augustus 2016
Berichten
35.149
Punten
113
Leeftijd
70
OS
Windows 11 Professional
AV
Microsoft Defender
FW
Windows Firewall
3840x2160a.jpg

Foto's van na het ongeluk in Breda dit weekend SQ Vision Mediaprodukties

NOS Nieuws•vandaag, 09:21

Tientallen gemeenten en organisaties willen actie tegen opgevoerde fatbikes​

Ongeveer vijftig gemeenten en meerdere organisaties roepen de Tweede Kamer vandaag via een petitie op om meer te doen tegen opgevoerde fatbikes. Ze wijzen erop dat fatbikes voor onveilige situaties zorgen in het verkeer.
Het is niet voor het eerst dat de overheid wordt gevraagd maatregelen te nemen het aantal ongelukken, vaak veroorzaakt door jonge bestuurders, terug te dringen.
Zo pleitte VeiligheidNL, een kenniscentrum voor letselpreventie, voor een verbod op de opgevoerde elektrische fiets voor kinderen onder de 16 jaar.

Minimumleeftijd​

In de petitie verenigen de vijftig grote en kleine gemeenten verspreid over heel Nederland, de Fietsersbond, de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, VeiligheidNL en Artsen Voor Veilig Fietsen zich. Ze wijzen erop dat het aantal opgevoerde fatbikes snel toeneemt en landelijke maatregelen tot nu toe uitblijven.
"Uit recente cijfers van VeiligheidNL blijkt dat het in meer dan de helft van de slachtoffers van ongelukken met fatbikes gaat om kinderen tussen de 10 en 14 jaar en dat een kwart met hersenletsel op de spoedeisende hulp belandt. Deze cijfers maken duidelijk dat er snel maatregelen moeten komen om kinderen en alle medeweggebruikers te beschermen", klinkt het.


3200x1800a.jpg

Een fatbike ANP


Demissionair minister Harbers presenteerde eind maart een plan om het opvoeren van elektrische fietsen, waaronder fatbikes tegen te gaan. De ondertekenaars noemen dat "een goede eerste stap", maar vinden dat nog niet genoeg. Er moeten ook geen opgevoerde fatbikes meer verkocht worden, schrijven ze. Ook moet een minimumleeftijd worden onderzocht, "omdat jonge kinderen de gevaren van met 40 tot 50 kilometer per uur over straat rijden nog niet kunnen inschatten."

8 en 13 jaar​

Tenslotte wijst de groep ondertekenaars erop dat financiële gevolgen voor ouders groot zijn, omdat ze kunnen opdraaien voor de ziekenhuiskosten en een schadevergoeding als hun kinderen iemand aanrijden.
Afgelopen weekend raakten twee jonge meisjes op een fatbike gewond bij een aanrijding met een auto op een drukke kruising in het zuiden van Breda.
De meisjes waren 8 en 13 jaar oud. De automobilist werd aangehouden, maar was kort daarna geen verdachte meer, meldde BN/deStem.
 
Als een opgevoerde fatbike wordt opgespoord dan in beslag nemen en desnoods vernietigen.
Het geven van een boete helpt niet.
 
Een snelle e-fiets heeft allang een min. leeftijd daar moet je namelijk een rijbewijs voor hebben en die kan je pas op je 16 halen.
en dat geld ook voor een fiets waar trappen niet hoeft door middel van een knopje
handhaaf gewoon de bestaande regels in plaats van te roepen dat er nieuwe nodig zijn.

een gewone e-fiets al dan niet met dikke banden kan prima bij scholieren
 
Terug
Bovenaan Onderaan