In de praktijk, nee.
even heel theoretisch. Wanneer worden updates geïnstalleerd? het downloaden en installeren van updates gebeurt in 3 fases.
1 downloaden van de updates.
2 het het installeren van de updates.
3 sommige updates moeten tijdens afsluiten en/of starten van Windows onderdelen van Windows vervangen/bijwerken die niet kunnen bijgewerkt als windows actief is.
In Fase 1 en 2 is het mogelijk dat er te weinig geheugen vrij is om updates te downloaden / installeren. Met meer geheugen is het theoretisch mogelijk dat er meer geheugen vrij is en dat het downloaden wel kan doorgaan. Maar deze stap gebeurt altijd op de achtergrond, transparant voor de gebruiker. Het is leuk dat de download doorloopt maar echt winst haal je er niet mee, omdat het gebeurt wanneer je andere dingen aan het doen bent.
In Fase 3 is het enige moment dat de gebruiker op de computer moet wachten. Maar omdat daar de gebruiker nog niet actief kan gebruiken is de verwerkingssnelheid gelijk met 8, 16 of 32 GB ram. Dus meer ram levert daar ook geen winst op.
Het geheugen moet echt flink in gebruik zijn wil fase 1 en 2 daarom worden stilgezet. Denk aan zo'n 90 procent of hoger. Als deze situatie al voorkomt, gebeurt vrijwel nooit, vanwege virtueel geheugen, merk je meer van vertragingen van de toepassing(en) die je op dat moment gebruikt. Als dit vaker optreed is het alleen daarvoor handig om het geheugen uit te breiden.
Dus kom ik uit op: nee, heeft geen effect.