TIP PC zonder Windows: voor- en nadelen van de belangrijkste alternatieven

Abraham54

Admin
Team lid
Lid geworden
2 aug 2016
Reacties
16.355
Reaction score
2.900
Punten
113
Leeftijd
66
PC zonder Windows: voor- en nadelen van de belangrijkste alternatieven
Je kan het omdraaien zo vaak als jij wil, op desktops is Windows in verreweg de meeste gevallen aanwezig.
Maar wat doe je als je genoeg hebt van Windows? Er zijn een paar alternatieven, daarom presentatie ervan met voor- en nadelen.


Er zijn heel veel statistieken over marktaandelen van besturingssystemen. Allemaal zijn ze een beetje anders, dit wordt weer bepaald door de gekozen manier van tellen en of men kijkt naar gerelateerde gegevens.
Doorgaans is in een pc of laptop Windows geïnstalleerd. In dit artikel betrekken we de bedrijfswereld er niet bij, want hier heb je doorgaans niet de vrije keuze van het besturingssysteem. Maar in de privé-wereld is het anders. Iedereen die Windows de rug wil toekeren, om welke reden dan ook, heeft opties.

macOS: Mooi en de Apple wereld

Chick: macOS en de bijbehorende hardware zijn chic, maar Apple dwingt zijn gebruikers om het eigen ecosysteem te gebruiken.
Afbeelding: Apple


Windows en macOS liggen niet zo ver uit elkaar, voor beiden geldt dat het volwassen besturingssystemen zijn. De directe vergelijking van de twee levert geen winnaar op, beide systemen hebben hun sterke en zwakke punten.
Stelling: macOS heeft een beter ontworpen interface met minder ontwerpstoringen.

Wat jij met Apple computers kunt doen, werkt meestal. Wat Apple niet aan software aanbiedt, zal dan ook niet werken. Waarom macOS niet als omschakelingsdoel nummer 1 voor iedereen is, is omdat Apple zijn gebruikers dwingt tot zijn eigen ecosysteem. Wanneer jij al zelfbeschikking en controle mist in Windows, zal jij met Apple niet blij zijn. Een ander punt tegen macOS: officieel draait het alleen op dure Apple-hardware. Wie zich ertoe getrokken voelt en geen probleem heeft met de voorkeur voor andere Apple-producten, krijgt een zeer goed afgestemd systeem als alternatief voor Windows.

Ubuntu: Linux gewoon uitproberen.

Gewoon uitproberen: Ubuntu kunt u proberen zonder installatie als een "live" systeem. Afb.: Ubuntu

Voor Ubuntu spreken veel dingen: de distributie is gratis, is goed onderhouden, activering is niet nodig en de software biedt alles wat u als thuisgebruiker nodig hebt. Ubuntu omzeilt ook op slimme wijze een probleem dat vele andere Linux-districten hebben: booten vanaf een USB-stick of dvd tot live-besturingssysteem, om zo de eigen hardware met Ubuntu te kunnen testen.
Een probleem met Linux bestaat uit het gegeven dat desktops met Linux goed tot zeer goed draaien, maar dat dit voor notebooks een probleem kan zijn, waarbij het kan gebeuren dat Energiebeheer, WLAN of andere componenten niet werken. De bediening via de grafische interface is niet zwaarder dan in Windows; pluspunten verzamelt Ubuntu in de beveiliging. Je hebt bijvoorbeeld geen virusscanner nodig. Hardcore-gamers zullen zeker niet blij zijn zonder Windows, hoewel de Linux-game-ondersteuning beter is geworden dan algemeen wordt aangenomen.

Linux Mint: goed om van Windows naar Linux te gaan.

Voor Windows-gebruikers geldt: Linux Mint wordt als een vriendelijk alternatief beschouwd.

Het vergelijken van Linux-distributies is moeilijk, omdat veel dingen gewoon een kwestie van smaak zijn. Hoewel Linux Mint ook Ubuntu als onderbouw gebruikt, verschillen de gebruikte desktops. Vaak zijn Windows afvvalligen comfortabeler met mint dan met Ubuntu. Ook, wie een oudere pc naar Linux wil verplaatsen, kan beter met Linux Mint werken.
Anders zijn de bovenstaande voordelen van Ubuntu ook van toepassing op Mint, dat betekent goede zorg, gratis gebruik, een groot aantal hulpmiddelen en eenvoudige bediening via de grafische interface. U hoeft ook niet te lang na te denken over beveiliging. De nadelen van Linux zijn ook van toepassing op Mint, zoals de slechtere hardware-ondersteuning voor notebooks en beperkte speelbaarheid.

Chrome OS: in het Google-universum

Probeer Chrome OS: met CloudReady kun je een Chrome OS op bestaande hardware proberen. Afbeelding: Cloudready

Chrome OS is ook diep binnen Linux. Wat u als gebruiker van dit systeem vooral te zien krijgt, is de Chrome-browser. Maar Chrome OS is de afgelopen jaren veranderd, er zijn bijvoorbeeld web-apps die aanvoelen als programma's. Daarnaast zijn er Android-apps en meer recent ook Linux-toepassingen. Chrome OS ontvangt u als een bonus voor speciale hardware die perfect is afgestemd op het systeem. Start zeer snel, encryptie en updates maken Chrome OS zeer veilig.
Met ChromeOS je gebonden aan Google, omdat de centrale hub voor alles het Google-account is. Dus iedereen die de controle over hun eigen gegevens en privacy waardeert, zit hier niet goed. Hoewel het tegenwoordig bijna vanzelfsprekend is, moet u er rekening mee houden dat u een constante internetdekking nodig heeft voor Chrome OS. Als u onderweg offline bent, zijn de gebruiksmogelijkheden uiterst beperkt. Chrome OS kan worden getest buiten Chromebooks via CloudReady.

Tablet als vervanging: pc volledig afschaffen.

Tablet vervangt pc: de meeste gebruikers zullen het niet alleen met een iPad Pro kunnen doen. Afbeelding: Apple

Wie heeft nog een computer nodig? Zelfs als de smartphone het vandaag niet haalt, , zullen tenminste tablets volgens de reclame geschikt moeten zijn als vervanging van de computer. Zelfs Apple, dat overigens ook desktops en notebooks verkoopt, prijst de iPad Pro aan als een computervervanger.
Alleen echte puristen die hun computer vandaag volledig afschaffen. De beperkte hardwaremogelijkheden van een iPad vormt een aantal hindernissen. Wie ermee succesvol wil werken, is sterk afhankelijk van cloudservices, zoals foto's, muziek en video's. Apps, zelfs als ze afstammen van volwassen programma's, bieden altijd slechts beperkte functionaliteit.

Conclusie: Windows-alternatieven zorgen voor werk.

Hierboven vind je talloze alternatieven voor Windows om uit te proberen. En dat is wat je zeker moet doen, voordat jij Windows de rug toekent.
In het geval van Linux is dit nog steeds beheersbare moeite. Zelfs een Chrome OS kan jij uittesten met CloudReady.
Maar: als je gewoon zo'n Mac of een iPad Pro koopt en je vervolgens realiseert dat jij het toch niet ziet als vervanging voor Windows, is het weggegooid geld.
In de praktijk hebben alle Windows-alternatieven struikelblokken klaarstaan. Het overwinnen van deze struikelblokken kost zeer vaak tijd en zenuwen.
Dus wil je Windows verlaten, moet je in de omwisseling investeren.
 

macguy

Apple freak sinds 2014
Lid geworden
3 sep 2017
Reacties
2.559
Reaction score
908
Punten
113
Leeftijd
23
ik werk nu met win10 en ga over naar MAC OS
 
Bovenaan Onderaan