Linux Mint, een distributie op basis van Ubuntu, werd voor het eerst gelanceerd in 2006 door Clement Lefebvre, een in Frankrijk geboren IT-specialist die in Ierland woont. Oorspronkelijk was de auteur bezig met het onderhouden van een Linux-website die is gericht op het leveren van hulp, tips en documentatie aan nieuwe Linux-gebruikers, maar hij zag het potentieel om een ??Linux-distributie te ontwikkelen die de vele usability-nadelen van de doorgaans meer technische, mainstream-producten zou aanpakken. Na het vragen om feedback van de bezoekers op zijn website, ging hij verder met het bouwen van wat velen vandaag noemen als een "verbeterde Ubuntu" of "Ubuntu gedaan goed".
Maar Linux Mint is niet alleen een Ubuntu met een nieuwe set applicaties en een bijgewerkt bureaubladthema. Sinds het begin hebben de ontwikkelaars een verscheidenheid aan grafische 'mint'-tools toegevoegd voor verbeterde bruikbaarheid; dit omvat mintDesktop - een hulpprogramma voor het configureren van de desktopomgeving, mintMenu - een nieuwe en elegante menustructuur voor eenvoudigere navigatie, mintInstall - een eenvoudig te gebruiken software-installatieprogramma en mintUpdate - een software-updater, om maar een paar prominentere te noemen onder verschillende andere tools en honderden aanvullende verbeteringen. Het project ontwerpt ook zijn eigen kunstwerken. De reputatie van Mint ten aanzien van gebruiksgemak is verder verbeterd door het opnemen van door eigendomsrechten beschermde en door octrooinummers bezwaarde multimediacodecs die vaak ontbreken bij grotere distributies vanwege potentiële wettelijke dreigingen. Misschien is een van de beste eigenschappen van Linux Mint het feit dat de ontwikkelaars naar de gebruikers luisteren en altijd snel zijn in het implementeren van goede suggesties.
Hoewel Linux Mint beschikbaar is als gratis download, genereert het project inkomsten uit donaties, advertenties en professionele ondersteuningsservices. Het heeft geen vast schema voor de release of een lijst met geplande functies, maar je kunt een paar weken na elke Ubuntu-ondersteuningsrelease voor de lange termijn een nieuwe versie van Linux Mint verwachten. Naast de twee "Main" -edities van Mint, die de MATE- en Cinnamon-desktops bevatten, bouwt het project ook edities met alternatieve desktops, waaronder KDE en Xfce. Deze edities worden vaak enkele weken na de twee "Main" -edities voltooid en missen soms enkele van de "minty" -gereedschappen en andere functies die te vinden zijn in de vlaggenschipproducten van het project. Een andere variant van de Mint-opstelling is een "Debian-editie" gebaseerd op de stabiele Debian-afdeling. De Debian-editie van Linux Mint biedt een zeer stabiele basis, terwijl de desktoppakketten sneller worden bijgewerkt dan in Mint's "Main" -edities. Linux Mint houdt zich niet aan de principes van softwarevrijheid en publiceert geen beveiligingsadviezen.
Voors:
- Fantastische verzameling "minty" -tools die intern is ontwikkeld, honderden gebruiksvriendelijke uitbreidingen, opname van multimedia-codecs, open voor suggesties van gebruikers
- Nadelen: de alternatieve "community" -edities bevatten niet altijd de nieuwste functies, het project geeft geen beveiligingsadviezen
- Softwarepakketbeheer: Advanced Package Tool (APT) met mintInstall met DEB-pakketten (compatibel met Ubuntu-repositories)
- Beschikbare edities: een "Main" -editie (met MATE en Cinnamon), "Community" -edities (met KDE en Xfce), Linux Mint "Debian" -editie (met MATE of Cinnamon)
- Mogelijke alternatieven: Ubuntu, elementary OS, Zorin OS, Lubuntu, Xubuntu, Peppermint OS
BRON
Hoofdpagina van Linux Mint
Linux Mint 18.3 "Cinnamon" overview | Sleek, modern, innovative