Onderzoekers vinden kwetsbaarheden in Intel-processoren

Abraham54

Admin
Team lid
Lid geworden
2 aug 2016
Reacties
16.377
Reaction score
2.908
Punten
113
Leeftijd
66
Onderzoekers vinden kwetsbaarheden in Intel-processoren

woensdag 15 mei 2019, 12:33 door Redactie, 13 reacties

Onderzoekers van verschillende universiteiten hebben meerdere kwetsbaarheden in Intel-processoren ontdekt waardoor het mogelijk is om gevoelige gegevens van systemen te stelen, zoals wachtwoorden. De beveiligingslekken worden ZombieLoad, RIDL en Fallout genoemd en zijn aanwezig in alle Intel-processoren die vanaf 2008 zijn gemaakt. Het probleem raakt zowel thuisgebruikers als virtual hosting- en cloudomgevingen
Door thuisgebruikers kwaadaardige JavaScript-code te laten laden, bijvoorbeeld via een advertentie of kwaadaardige website, is het mogelijk om data van het systeem te stelen. In een cloudomgeving kan een aanvaller, als twee gebruikers dezelfde processor-core delen, via zijn virtuele machine informatie uit de andere virtual machine stelen. Op een schaal van 1 tot en met 10 wat betreft de ernst van de kwetsbaarheden zijn die met een 6,5 beoordeeld.
RIDL, wat staat voor Rogue In-Flight Data Load, is door onderzoekers van de Vrije Universiteit en het Helmholtz Center for Information Security (CISPA) ontdekt. Fallout is gevonden door onderzoekers van onder andere KU Leuven en TU Graz. Het zijn zogeheten Microarchitectural Data Sampling (MDS) side-channel-aanvallen. In tegenstelling tot bestaande aanvallen zoals Meltdown en Spectre is het met deze aanvallen mogelijk om willekeurige "in-flight" data uit de interne CPU-buffers te lezen.
De ZombieLoad-aanval, ontdekt door onderzoekers van TU Graz en KU Leuven, maakt het ook mogelijk om gevoelige gegevens te stelen zodra de computer die benadert. Het gaat dan bijvoorbeeld om wachtwoorden, schijfencryptiesleutels en browsegeschiedenis. De onderzoekers hebben een demonstratie gemaakt die laat zien hoe een aanvaller de websites kan monitoren die een Tor-gebruiker in een virtual machine bezoekt.
Maatregelen die Intel en andere partijen tegen eerdere aanvallen hebben genomen blijken onvoldoende te zijn en in sommige gevallen de situatie te verergeren. Zo heeft Intel onlangs maatregelen aan Coffee Lake-processoren toegevoegd om die tegen Meltdown te beschermen. Hierdoor zijn deze processoren juist kwetsbaarder voor de nieuwe aanvallen dan bij oudere processoren het geval is.
De kwetsbaarheden zijn door verschillende onderzoeksteams gevonden, die vervolgens Intel informeerden. Of andere partijen de problemen ook hebben ontdekt en er misbruik van maken weten de onderzoekers niet. "Op dit moment wordt de kwetsbaarheid voor zover bekend nog niet actief misbruikt. De verwachting is echter dat nu de kwetsbaarheid publiek bekend is er getracht wordt om hier misbruik van te maken", zo stelt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van de overheid.
Updates
Intel heeft inmiddels microcode-updates uitgebracht om gebruikers te beschermen. Tevens hebben ook Apple, Microsoft, Oracle, Citrix, Canonical, SUSE en RedHat updates uitgebracht. Volgens Intel hebben de microcode-updates wel impact op de prestaties van het systeem. Apple laat weten dat voor een volledige oplossing het inschakelen van een aanvullende cpu-instructie en het uitschakelen van hyper-threading nodig is. Dit kan voor een prestatieverlies van 40 procent zorgen. Tevens zijn er voor meerdere MacBooks en iMacs uit 2010 geen updates door een gebrek aan microcode-updates van Intel.

Bron:Via het MBS-tool kan jij zelf controleren of de Intel processor in jouw computer wel of niet betroffen is.
In de bijgevoegde gecomprimeerde map zit zowel een 32-bit- alsmede 64-bit versie.
 

Bijlagen

quandor

hondje
Lid geworden
23 aug 2017
Reacties
1.015
Reaction score
110
Punten
63
@Abraham54: no offence naar jou, maar:

Pindakaas is kankerverwekkend,
Hagelslag is kankerverwekkend,
American filet is (o.a.) gevaarlijk voor zwangere vrouwen.

Zucht...……….….

Met de 1 a 3 miljard pc's in de wereld acht ik de kans klein dat er ook maar 1 hacker capabel persoon geïnteresseerd is in mijn Jantje Modale leven.
 

HansGU

Heeft veel posts
Lid geworden
5 dec 2016
Reacties
1.727
Reaction score
149
Punten
63
Leeftijd
76
Even een vraagje: Zijn AMD processoren van deze ongein gevrijwaard? Of is daar nog geen onderzoek naar gedaan?
 

HansGU

Heeft veel posts
Lid geworden
5 dec 2016
Reacties
1.727
Reaction score
149
Punten
63
Leeftijd
76
Ik ben geen insider, maar het zou zó kunnen zijn dat AMD (veel) techniek(en) van Intel heeft overgenomen (lees gepikt). In dat geval zou het zo kunnen zijn dat over enige tijd ook AMD (en dus ook de gebruiker)met deze ellende zit opgescheept.
 

Abraham54

Admin
Team lid
Lid geworden
2 aug 2016
Reacties
16.377
Reaction score
2.908
Punten
113
Leeftijd
66
Dat is een oud bericht uit vorig jaar over Meltdown en Spectre.
Schijnbaar heeft de laatste cumulatieve installatie met KB4494441 een eerste update voor de MBS problemen meegenomen.
 

ShadyAngel

Heeft veel posts
Lid geworden
12 sep 2018
Reacties
1.513
Reaction score
286
Punten
83
Leeftijd
60
"Dit kan voor een prestatieverlies van 40 procent zorgen"

Dat is wel heel veel. Van Spectre heb ik op mijn pc niet veel vertraging ondervonden maar of dat hier ook het geval gaat zijn.
 

Black Tiger

Senior
Lid geworden
6 aug 2018
Reacties
3.103
Reaction score
500
Punten
113
Website
www.satellitefun.org
Dat is een oud bericht uit vorig jaar over Meltdown en Spectre.
Ik schreef ook dat het van verleden jaar was, maar dat wil dus niet veel zeggen. In maart verleden jaar werden nieuwe lekken ontdekt bij AMD, dat was iets anders.
In april en mei ook.

De vraag was of de problemen die bij de Intel processoren zijn, niet misschien ook bij de AMD processoren kunnen voorkomen of dat dit niet onderzocht is.
Dat is een reële vraag omdat diverse routines toch veelal hetzelfde zijn en AMD ook problemen kent. Misschien dat het dit jaar er nog niet is, maar het is ook niet duidelijk of dat nu zo diepgaand onderzocht is of niet.
AMD zal minder problemen hebben dan Intel op dit moment, maar het gaat om een momentopname.
 
Bovenaan Onderaan