'De wereld moet nu naar Noord-Korea luisteren'
Nu Noord-Korea de grootste kernproef uit zijn geschiedenis heeft uitgevoerd zit er voor de rest van de wereld weinig anders op dan naar het land te luisteren. Dat zegt Koen de Ceuster, Korea-deskundige aan de Universiteit Leiden.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
kwam vandaag weer bij elkaar om over extra maatregelen tegen Noord-Korea te praten. Het einde van het conflict lijkt nog ver weg. Maar waarom gaat het land steeds door met raketlanceringen en kernproeven?
Noord-Korea wordt door veel landen gezien als een driftige peuter die in toom gehouden moet worden. Maar volgens De Ceuster wil Noord-Korea juist dolgraag serieus genomen worden. "Niemand zegt ons wat we moeten doen. Dat is de ideologie van Noord-Korea."
Tegenpolen
In 1945 werd Korea gesplitst in Noord en Zuid. Sindsdien zijn de twee delen tegenpolen van elkaar geworden. Zuid-Korea is een open samenleving, een handelsnatie gericht op de rest van de wereld. Terwijl Noord-Korea juist een gesloten economie is en weinig met andere landen te maken wil hebben. Ze worden alleen gesteund door China.
Zuid-Korea wordt door Noord-Korea gezien als een grote concurrent. Een met veel macht en militaire steun van de Verenigde Staten. Zuid-Korea doet regelmatig militaire oefeningen en dat ziet Noord-Korea als een enorme bedreiging. "Noord-Korea staat er alleen voor en iedereen wil het regime weg hebben. Maar dat is natuurlijk het laatste wat het regime wil", zegt De Ceuster.
Raketlanceringen
Sinds Kim Jong-un aan de macht is heeft het land historisch veel raketlanceringen gedaan. De afgelopen vijf jaar dat hij aan de macht is al 84. Zijn vader en grootvader voor hem deden er ook verschillende, maar lang niet zoveel.
De reden dat Noord-Korea zoveel raketlanceringen en kernproeven doet heeft onder andere te maken met de dreiging uit het buitenland. "Noord-Korea beschermt zich tegen de boze buitenwereld." Volgens Koen de Ceuster wil het land een antwoord geven op de kernproeven die Zuid-Korea doet en de wapens die vanuit Amerika naar Zuid-Korea gebracht worden.
"Ze zeggen eigenlijk: wij hebben kernwapens, denk na voordat je ons aanvalt." Daarmee zouden ze laten zien dat een klein geïsoleerd land, net zo sterk kan worden als een grootmacht als Amerika.
Sterk land
Voor Kim Jong-un is het een speerpunt van zijn beleid om een kernmacht te worden. Ook zijn kernproeven en raketlanceringen belangrijk voor de leider om aan zijn volk te laten zien dat Noord-Korea een sterk land is. Opgewassen tegen de dreiging van de Verenigde Staten. Daarmee zorgt hij ervoor dat de bevolking het gevoel heeft dat de wereld tegen Noord-Korea is.
De internationale gemeenschap heeft volgens De Ceuster nu nog maar weinig keus. Militair ingrijpen is veel te risicovol. Economische sancties treffen voornamelijk de bevolking van Noord-Korea, niet het regime. Diplomatie is de enige oplossing. "Dat betekent door de zure appel heen bijten en aanvaarden dat Noord-Korea een kernmacht is geworden."
De uitbreiding van het kernarsenaal kan volgens De Ceuster alleen beteugeld worden door het gesprek met Noord-Korea aan te gaan en naar het land te luisteren. Maar wat wil het precies?
Noord-Korea wil volgens deskundigen al jaren dat de dreiging tegen hen weggenomen wordt. De troepen moeten uit Zuid-Korea vertrekken, zodat er niet langer een Amerikaanse dreiging heerst. Noord-Korea wil niet meer als die driftige peuter gezien worden, maar met respect behandeld worden.
Vuur en furie
Maar die optie lijkt voor de Verenigde Staten nog het meest ver weg. Trump dreigde eerder hard in te grijpen als Noord-Korea niet stopt met de kernproeven. "Woorden zoals vuur en furie van president Trump zijn olie op het vuur. Het risico op ontsporing wordt steeds groter aan beide kanten."
BRON