Nieuwe EU-verordening: deze insecten mogen in de toekomst in ons voedsel zitten

Abraham54

Administrator
Teamlid
Lid geworden
2 aug 2016
Berichten
31.456
Waarderingsscore
6.181
Punten
1.013
Leeftijd
69
OS
Windows 10 Professional
AV
AVG Internet Security + Malwarebyte Exploit
FW
AVG Internet Security Firewal
Dit artikel is overgenomen van:


Nieuwe EU-verordening: deze insecten mogen in de toekomst in ons voedsel zitten​

Tot nu toe waren het vooral sporters die griezelige beestjes gebruikten in repen, omdat de dierlijke ingrediënten worden beschouwd als een
geweldige bron van eiwitten. Veel startende voedselbedrijven hebben al bepaalde wormen, kevers en dergelijke onder handen genomen en
hippe producten zoals een insectenburger op de markt gebracht.
Maar vanaf nu is het goed mogelijk dat gemalen insecten worden opgegeten bij het bijten in gewone producten zoals pasta, brood of chocolade.

De reden is een nieuwe EU-verordening, die meer insecten als voedsel toestaat. Onder hen zijn de huiskrekel en de graanschimmelkever.
De EU heeft in 2021 al meelwormen en de Europese treksprinkhaan goedgekeurd.

Insecten in levensmiddelen moeten op de verpakking worden vermeld​


63ca9bce52b6a-huiskrekels.png

De huiskrekel zal in de EU in voedsel gebruikt mogen worden. © Getty Images


Zoals gemeld door de Duitse Voedselvereniging, zal de nieuwe verordening toestaan dat krekel in poedervorm wordt aangetroffen in
gebakken goederen, bierachtige dranken, vleesalternatieven, droge deegwaren of sauzen.
Zuiver visueel gezien verandert er niets - de fabrikanten zullen alleen het dierlijke toevoegingsmiddel - waarvoor een beperkte hoeveelheid
geldt - moeten etiketteren.

Terwijl insecten op het bord bij veel mensen in dit land nog steeds voor afkeer zorgen, worden ze in Thailand, China of Cambodja al lang als
een delicatesse beschouwd. Andere voordelen van kruipdieren: een hoger eiwitgehalte, ze zijn ook rijk aan omega 3- en 6-vetzuren,
mineralen en sporenelementen.

Zo bevatten sprinkhanen meer dan twee keer zoveel eiwitten als rundvlees of kip. Als eiwitleveranciers overtreffen insecten zelfs noten,
peulvruchten en granen. En omdat ze minder broeikasgassen produceren, zijn ze ook veel milieuvriendelijker dan vlees van
conventionele landbouwhuisdieren.

Het origineel van dit artikel verscheen eerst in de Hamburger Morgenpost
 
Bovenaan Onderaan