- Lid geworden
- 2 aug 2016
- Berichten
- 31.456
- Waarderingsscore
- 6.181
- Punten
- 1.013
- Leeftijd
- 69
- OS
- Windows 10 Professional
- AV
- AVG Internet Security + Malwarebyte Exploit
- FW
- AVG Internet Security Firewal
Dit artikel is overgenomen van:
geweldige bron van eiwitten. Veel startende voedselbedrijven hebben al bepaalde wormen, kevers en dergelijke onder handen genomen en
hippe producten zoals een insectenburger op de markt gebracht.
Maar vanaf nu is het goed mogelijk dat gemalen insecten worden opgegeten bij het bijten in gewone producten zoals pasta, brood of chocolade.
De reden is een nieuwe EU-verordening, die meer insecten als voedsel toestaat. Onder hen zijn de huiskrekel en de graanschimmelkever.
De EU heeft in 2021 al meelwormen en de Europese treksprinkhaan goedgekeurd.
De huiskrekel zal in de EU in voedsel gebruikt mogen worden. © Getty Images
Zoals gemeld door de Duitse Voedselvereniging, zal de nieuwe verordening toestaan dat krekel in poedervorm wordt aangetroffen in
gebakken goederen, bierachtige dranken, vleesalternatieven, droge deegwaren of sauzen.
Zuiver visueel gezien verandert er niets - de fabrikanten zullen alleen het dierlijke toevoegingsmiddel - waarvoor een beperkte hoeveelheid
geldt - moeten etiketteren.
Terwijl insecten op het bord bij veel mensen in dit land nog steeds voor afkeer zorgen, worden ze in Thailand, China of Cambodja al lang als
een delicatesse beschouwd. Andere voordelen van kruipdieren: een hoger eiwitgehalte, ze zijn ook rijk aan omega 3- en 6-vetzuren,
mineralen en sporenelementen.
Zo bevatten sprinkhanen meer dan twee keer zoveel eiwitten als rundvlees of kip. Als eiwitleveranciers overtreffen insecten zelfs noten,
peulvruchten en granen. En omdat ze minder broeikasgassen produceren, zijn ze ook veel milieuvriendelijker dan vlees van
conventionele landbouwhuisdieren.
Het origineel van dit artikel verscheen eerst in de Hamburger Morgenpost
Nieuwe EU-verordening: deze insecten mogen in de toekomst in ons voedsel zitten
Tot nu toe waren het vooral sporters die griezelige beestjes gebruikten in repen, omdat de dierlijke ingrediënten worden beschouwd als eengeweldige bron van eiwitten. Veel startende voedselbedrijven hebben al bepaalde wormen, kevers en dergelijke onder handen genomen en
hippe producten zoals een insectenburger op de markt gebracht.
Maar vanaf nu is het goed mogelijk dat gemalen insecten worden opgegeten bij het bijten in gewone producten zoals pasta, brood of chocolade.
De reden is een nieuwe EU-verordening, die meer insecten als voedsel toestaat. Onder hen zijn de huiskrekel en de graanschimmelkever.
De EU heeft in 2021 al meelwormen en de Europese treksprinkhaan goedgekeurd.
Insecten in levensmiddelen moeten op de verpakking worden vermeld

De huiskrekel zal in de EU in voedsel gebruikt mogen worden. © Getty Images
Zoals gemeld door de Duitse Voedselvereniging, zal de nieuwe verordening toestaan dat krekel in poedervorm wordt aangetroffen in
gebakken goederen, bierachtige dranken, vleesalternatieven, droge deegwaren of sauzen.
Zuiver visueel gezien verandert er niets - de fabrikanten zullen alleen het dierlijke toevoegingsmiddel - waarvoor een beperkte hoeveelheid
geldt - moeten etiketteren.
Terwijl insecten op het bord bij veel mensen in dit land nog steeds voor afkeer zorgen, worden ze in Thailand, China of Cambodja al lang als
een delicatesse beschouwd. Andere voordelen van kruipdieren: een hoger eiwitgehalte, ze zijn ook rijk aan omega 3- en 6-vetzuren,
mineralen en sporenelementen.
Zo bevatten sprinkhanen meer dan twee keer zoveel eiwitten als rundvlees of kip. Als eiwitleveranciers overtreffen insecten zelfs noten,
peulvruchten en granen. En omdat ze minder broeikasgassen produceren, zijn ze ook veel milieuvriendelijker dan vlees van
conventionele landbouwhuisdieren.
Het origineel van dit artikel verscheen eerst in de Hamburger Morgenpost