Microsoft stopt met Windows 11 24H2 - omstreden Recall functie herzien

Abraham54

Administrator
Forumleiding
Lid geworden
2 aug 2016
Berichten
34.977
Leeftijd
70
OS
Windows 11 Professional
AV
Microsoft Defender
FW
Windows Firewall

Microsoft stopt met Windows 11 24H2 - omstreden Recall functie herzien​

Met onmiddellijke ingang zal Microsoft Windows 11 24H2 niet langer leveren zonder opgaaf van redenen. Tegelijkertijd wijzigt Microsoft de controversiële functie Terugroepen. Is dit de reden voor de leveringsstop?

Door Hans-Christian Dirscherl
Publicatie van PCWELT.de


win11-2.jpg

Image: Hamara/Shutterstock.com


Microsoft levert Windows 11 24H2 al een paar weken aan Insider-testers in het Release Preview-kanaal. Je kunt hier meer over lezen in Windows 11 krijgt veel nieuwe functies: Een overzicht. Deze update verwijdert echter ook enkele oude en vertrouwde functies zoals Cortana en Wordpad.

Testers die geen al te oude computer gebruiken, kunnen de volgende grote herfstupdate voor Windows 11 dus al uitproberen. Tot nu. Microsoft heeft in dit ondersteuningsdocument voor Windows 11 24H2 aangekondigd dat het stopt met de levering van Windows 11 24H2. Het bedrijf uit Redmond schrijft:

UPDATE 6/7: We hebben de uitrol van Windows 11, versie 24H2 voor het Release Preview Channel tijdelijk onderbroken. We zullen de uitrol in de komende weken hervatten.

Microsoft geeft geen reden, zelfs niet als daarom wordt gevraagd.

Herwerken van Recall de reden?​


Marktwaarnemers en de media speculeren echter dat Microsoft de levering van Windows 11 24H2 heeft gepauzeerd om de nieuwe Recall-functie, die veel geheugen in beslag neemt, in alle rust te kunnen herwerken. De reden hiervoor is dat Recall, een functie die lokaal op de Windows 11 PC werkt en al je handelingen op de computer registreert, inclusief het maken van een schermafdruk van het scherm om de vijf seconden, zwaar bekritiseerd is vanwege zorgen over gegevensbescherming.

Microsoft brengt verbeteringen aan in Recall​


Deze zorgen hebben Microsoft er nu toe aangezet om Recall standaard uit te schakelen, zoals het bedrijf uitlegt in dit bijgewerkte blogbericht. Voorheen was Recall standaard ingeschakeld.

Dus als je Recall in de toekomst wilt gebruiken, moet je de nieuwe functie zelf inschakelen. Bij het instellen van een Copilot Plus computer zal Windows hier expliciet om vragen en deze beslissing aan de gebruiker overlaten.

Recall wordt ook gekoppeld aan Windows Hello. Dit betekent dat je de gegevens die Recall verzamelt alleen kunt bekijken als je je eerder hebt geïdentificeerd met gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode. De Recall-opnames worden ook beveiligd door “just-in-time” decodering.

Microsoft biedt gebruikers echter al de mogelijkheid om Recall uit te schakelen. Je kunt lezen hoe je dit doet in Windows Recall uitschakelen: Hoe u kunt voorkomen dat Windows alles opneemt.

Is een rectificatie van Recall echt de reden voor de leveringsstop van Windows 12 24H2?​


Naast de verbeteringen aan Recall zou het ook kunnen dat er technische problemen zijn met Windows 11 24H2 die Microsoft eerst wil oplossen. Maar dat blijft speculatie. Microsoft zegt in ieder geval niet officieel dat de verandering aan Recall de reden is voor de tijdelijke leveringsstop voor Windows 12 24H2.
 
Microsoft verschaft meer duidelijkheid over het terugnemen van de omstreden Recall functie:

Update: 13 juni 2024: Vandaag communiceren we een extra update over de Recall (preview) functie voor Copilot+ PC's. Terugroepen zal nu verschuiven van een preview-ervaring die breed beschikbaar is voor Copilot+ pc's op 18 juni 2024, naar een preview die de komende weken als eerste beschikbaar is in het Windows Insider Program (WIP). Na het ontvangen van feedback over Recall van onze Windows Insider Community, zoals we gewoonlijk doen, zijn we van plan om Recall (preview) binnenkort beschikbaar te maken voor alle Copilot+ pc's.

We passen het releasemodel voor Recall aan om gebruik te maken van de expertise van de Windows Insider-community om ervoor te zorgen dat de ervaring voldoet aan onze hoge normen voor kwaliteit en beveiliging. Deze beslissing is gebaseerd op ons streven om een vertrouwde, veilige en robuuste ervaring te bieden aan alle klanten en om aanvullende feedback te verzamelen voordat we de functie beschikbaar maken voor alle Copilot+ PC-gebruikers. Zoals we in onze blog van 3 mei hebben aangegeven, is beveiliging onze topprioriteit bij Microsoft, in lijn met ons Secure Future Initiative (SFI). Dit wordt weerspiegeld in de extra beveiliging die we bieden voor Recall-content, waaronder "just in time"-decodering die wordt beschermd door Windows Hello Enhanced Sign-in Security (ESS), zodat Recall-snapshots alleen worden gedecodeerd en toegankelijk zijn wanneer de gebruiker zich authentiseert. De ontwikkeling van Copilot+ PC's, Recall en Windows zal begeleid blijven worden door SFI.

Wanneer Recall (preview) beschikbaar komt in het Windows Insider Program, publiceren we een blogbericht met details over hoe je de preview kunt krijgen. Om Recall (preview) te proberen hebben WIP-klanten een Copilot+ pc nodig vanwege onze hardwarevereisten. We kijken uit naar de feedback van Windows Insiders.

Vandaag delen we een update over de Recall (preview) functie voor Copilot+ PC's, inclusief meer informatie over de set-up ervaring, privacy controles en extra details over onze benadering van beveiliging.


Gerelateerd:
 
Terug
Bovenaan Onderaan