Microsoft lost Windows 0x80070643 fouten niet op, handmatige oplossing vereist

Abraham54

Administrator
Forumleiding
Lid geworden
2 aug 2016
Berichten
34.796
Leeftijd
70
OS
Windows 11 Professional
AV
Microsoft Defender
FW
Windows Firewall

Microsoft lost Windows 0x80070643 fouten niet op, handmatige oplossing vereist​

Door Sergiu Gatlan
Publicatie van BleepingCompter
Windows.jpg
Microsoft heeft bevestigd dat het geen geautomatiseerde oplossing zal bieden voor een bekend probleem dat 0x80070643 fouten veroorzaakt bij het installeren van recente Windows Recovery Environment (WinRE) updates.

De problematische updates werden uitgebracht tijdens de januari 2024 Patch Tuesday om CVE-2024-20666 op te lossen, een BitLocker omzeilingskwetsbaarheid waarmee aanvallers toegang kunnen krijgen tot versleutelde gegevens.

Het probleem treft Windows 10 21H2/22H2 (KB5034441), Windows 11 21H2 (KB5034440) en Windows Server 2022 (KB5034439).

Op aangetaste systemen worden ten onrechte algemene '0x80070643 - ERROR_INSTALL_FAILURE'-foutberichten weergegeven in plaats van de correcte CBS_E_INSUFFICIENT_DISK_SPACE-fout op systemen met een Windows Recovery Environment (WinRE)-partitie die te klein is om de update te installeren.

Microsoft erkende dit bekende probleem voor het eerst in januari, dagen na wijdverspreide meldingen van Windows-gebruikers over 0x80070643 fouten en het mislukken van de installatie.


windows-update-failure-error.jpg

Windows Update 0x80070643 fout (BleepingComputer)


Om de installatieproblemen aan te pakken, vertelde Microsoft Windows-gebruikers dat ze hun WinRE-partitie met 250 MB moesten uitbreiden om de nieuwe update te kunnen installeren, waarbij gedetailleerde instructies werden gegeven over hoe ze dat moesten doen. Microsoft deelde later een PowerShell-script om de installatie van de BitLocker-fixes te automatiseren nadat de WinRE op de juiste manier was vergroot

Dit script koppelt de WinRE-image, past een architectuurspecifieke Safe OS Dynamic Update toe die je moet downloaden van de Windows Update Catalog voordat je het script uitvoert, koppelt de image los en herconfigureert WinRE voor BitLocker-service als de BitLocker TPM-beschermer aanwezig is.

Gebruikers wordt ook aangeraden om Microsofts Show or Hide Tool te gebruiken om de update te verbergen na het uitvoeren van het script, zodat Windows Update niet probeert de update te installeren en een fout weergeeft.

De handmatige stappen voor het bewerken van de WinRE-partitie zijn echter nog steeds te ingewikkeld voor veel Windows-gebruikers, waardoor ze blijven zitten met een update die niet wil installeren en een 0x80070643 foutmelding in Windows Update.


Gebruikers gevraagd de grootte van partities handmatig aan te passen​

Microsoft heeft vandaag bevestigd dat het geen geautomatiseerde fix zal uitbrengen om het probleem aan te pakken dat de Windows update install 0x80070643 fouten veroorzaakt en vraagt klanten om de grootte van de WinRE-partities handmatig aan te passen.

"Een automatische oplossing voor dit probleem zal niet beschikbaar zijn in een toekomstige Windows-update. Handmatige stappen zijn nodig om de installatie van deze update te voltooien op apparaten die deze fout ervaren, "aldus Microsoft.

"De WinRE-partitie vereist 250 megabytes vrije ruimte. Apparaten die niet voldoende vrije ruimte hebben, moeten de grootte van de partitie handmatig vergroten."

Microsoft zegt dat gebruikers twee opties hebben:
  • Een script dat kan helpen bij het uitbreiden van de partitiegrootte: een voorbeeldscript is beschikbaar in de documentatie voor het toevoegen van een updatepakket aan WinRE op "De Windows RE-partitie uitbreiden".
  • Pas de grootte van de WinRE-partitie handmatig aan met behulp van richtlijnen in het ondersteuningsdocument KB5028997.

"Als je deze handmatige stappen uitvoert, zal de installatie van deze update slagen," aldus Redmond.

Als je besluit om de grootte van de WinRE-partitie handmatig aan te passen om dit probleem op te lossen, is het ook sterk aan te raden om een back-up van je gegevens te maken, omdat de systeempartities tijdens het proces beschadigd kunnen raken.


Zie ook:
 
dit vermoedde ik al ... trouwens ze hadden al een uitvoerige KB: KB5028997, gepubliceerd hoe je het kon oplossen ...
Microsoft had zijn plicht vervuld!
gelukkig heeft deze update enkel zin bij gebruikers die Bitlocker in dienst hebben! voor de rest kan je het missen als kiespijn ...
 
En dit werkt dus niet altijd!!! Met dat partitie vergroten. Dat is al bewezen.
Ik heb op de vorige pc om te testen dit ook geprobeerd. De Win RE partitie was 500 mb en had iets van 150 MB vrije ruimte of zo.
De partitie heb ik naar 750 of 800 MB gezet, in elk geval was er 350 MB echt vrije ruimte. Dat is 100 MB meer dan vereist.
En nog ging de update mis.

Hun geplubliceerde scriptje heb ik toen niet geprobeerd overigens.

Microsoft heeft dus gewoon een probleem veroorzaakt wat ze niet wensen op te lossen. Zal geheid weer zijn om mensen meer te dwingen W11 te gaan installeren.
En ik gebruik geen bitlocker dus MS kan me de boom in.
 
Terug
Bovenaan Onderaan