M.2 SSD wordt niet gevonden

ArtstudioG

pc-aholic
Lid geworden
30 jan 2017
Berichten
880
Leeftijd
63
Locatie
Wuustwezel (B)
OS
Windows
Mijn kleinzoon heeft in maart dit jaar een nieuwe laptop gekregen:
HP Laptop 15s-fq2000nb - 302B0EA
Intel® Pentium Gold 7505 (tot 3,5 GHz met Intel® Turbo Boost-technologie, 4 MB L3-cache, 2 cores)
Chipset: Intel® geïntegreerde SoC
8 GB DDR4-2666 SDRAM (1 x 8 GB)
Intel® UHD grafische kaart
512 GB PCIe® NVMe™ M.2 SSD
Windows 10 home 64

Nu wil ik een nieuwe M.2 erin steken met daarop een clean installatie van windows 10 (of 11) vanuit een usb-stick, gemaakt met het Media Creation Tool. Dit is een routine die ik al tig maal heb gedaan. Nu vervang ik de M.2 SSD door een Samsung van 1Tb met dezelfde eigenschappen als de originele M.2
Ik start een schone installatie en in het venster waar windows vraagt waar die moet geïnstalleerd worden, krijg ik geen schijf te zien (leeg venster). Normaal staat daar een schijf of diverse partities, al dan niet toegekend. In dit geval zou dat een partitie van quasi 1Tb moeten zijn, niet gekend. Echter: leeg.
Ondertussen al eens getest met een GPT geformateerde M.2, een andere M.2 en zelfs met de bestaande originele (geïnstalleerde) M.2: niks, nada.
Iemand hier enig idee waar ik moet gaan zoeken?
Wat heb ik wel kunnen doen: de bestaande originele M.2 terug in fabrieksinstellingen gezet vanuit Windows en nadien, ook vanuit windows, windows 11 geïnstalleerd zonder behoud van apps en gegevens. Allemaal perfect gelukt.
 

Abraham54

Beheer
Team lid
Lid geworden
2 aug 2016
Berichten
27.989
Oplossingen
5
Leeftijd
68
OS
Windows 10 Professional
AV
F-Secure Antivirus (Ziggo)
FW
Windows Firewal
Nee, ik heb de oude M2-SSD teruggezet.
Daar staat die door mij geïnstalleerde Windows 11 op.
Maar de TPM kan ook niet gewist worden.
Daarom ga ik Windows 10 installeren.

Ik hoop later dit jaar weer in de gelegenheid te zijn om zo'n Lenovo te kopen en dan gaat deze naar mijn zussie.
 

Abraham54

Beheer
Team lid
Lid geworden
2 aug 2016
Berichten
27.989
Oplossingen
5
Leeftijd
68
OS
Windows 10 Professional
AV
F-Secure Antivirus (Ziggo)
FW
Windows Firewal
TPM2 is is aanwezig en is een van de vaste vereisten voor Windows 11.
Windows 10 heeft die eis niet.
Maar ik kan TPM2 niet gebruiken - de eigenaar daarvan is ene Epoch.
 

Hana

Junior Lid
Lid geworden
21 feb 2022
Berichten
49
Locatie
ergens in A'pen
Boot secure af, clear TPM? zonder stick uiteraard .... na de clear saven en exit.uitzetten.
opstarten terug naar bios boot secure en tpm terug op, save exit.
Dan stick erin en opstarten via stick.
heb ik gedaan bij een HP, kon daar zelfs niet booten via stick .... lukte daarna wel! toevallig ... geluk gehad?
we zijn nog niet aan de eerste patatjes met die TPM ..... ergens een verstaanbare uitleg vinden ..... Joost mag het weten .... en waar is Joost?
heb je de mogelijkheid om de nieuwe ssd te formateren via een adapter of ander toestel?
't is wel zo in sommige toestellen die uitgerust zijn met een normale sata en dan nog een M2 sleuf bevatten kan je enkel maar één van de twee gebruiken ...
 
Laatst bewerkt:

Abraham54

Beheer
Team lid
Lid geworden
2 aug 2016
Berichten
27.989
Oplossingen
5
Leeftijd
68
OS
Windows 10 Professional
AV
F-Secure Antivirus (Ziggo)
FW
Windows Firewal
Ik vind het leuk dat je mij wil vertellen hoe Windows 11 zonder dit en dat te installeren.
Welnu, dat is precies zo gegaan bij het aanmaken van de Windows 11 ISO via Rufus voor mijn Dell M6800.

Maar wat betreft de Lenovo - daar heeft Windows 11 - compleet geïnstalleerd al ingezeten.
Alleen wat mij nu intrigeert, er is nu Windows 10 Home in geïnstalleerd, terwijl het een zakelijk notebook is.
En dat snap ik niet.
 

Abraham54

Beheer
Team lid
Lid geworden
2 aug 2016
Berichten
27.989
Oplossingen
5
Leeftijd
68
OS
Windows 10 Professional
AV
F-Secure Antivirus (Ziggo)
FW
Windows Firewal
Vreemd genoeg een feit, in Windows 11 was HDR-video mogelijk, in WIndows 10 is HDR niet mogelijk.
Maar het kan zijn, dat dit alsnog mogelijk wordt door een Lenovo video upgrade.
En ook raar, Apparaatbeheer meldt dat de Intel Graka is geïnstalleerd.
In het configuratiescherm is Intel niet aanwezig, raar.
 

Black Tiger

Moderator
Team lid
Lid geworden
6 aug 2018
Berichten
5.645
Oplossingen
3
Locatie
State Penitentiary
OS
Windows 10 Pro
AV
AVG
FW
Windows Firewall
in WIndows 10 is HDR niet mogelijk.
Hoe kom je daar bij? In Windows 10 is HDR ook mogelijk. Maar zowel je grafische kaart alsook de monitor moet dat wel aan kunnen.
Of inderdaad het moet beperkt worden door Lenovo zelf op een of andere wijze. Maar dat zou dan op te lossen moeten zijn als het goed is, desnoods via een register wijziging.
 

Abraham54

Beheer
Team lid
Lid geworden
2 aug 2016
Berichten
27.989
Oplossingen
5
Leeftijd
68
OS
Windows 10 Professional
AV
F-Secure Antivirus (Ziggo)
FW
Windows Firewal
HDR is mogelijk, maar niet met standaard beelschermen.
In mijn Dell M6800 met led-scherm is HDR zowel in Windows 10 als ook in Windows 11 niet ondersteund!

62209676e3055-Geen_HDR_video.png
 

Abraham54

Beheer
Team lid
Lid geworden
2 aug 2016
Berichten
27.989
Oplossingen
5
Leeftijd
68
OS
Windows 10 Professional
AV
F-Secure Antivirus (Ziggo)
FW
Windows Firewal
Even gekeken en CrystalDisk Info gebruikt.
De Samsung M2 SSD is nog 100 procent gezond.
In ieder geval ga later vandaag of morgen Windows 11 installeren.
Ik ben er nu eenmaal achter gekomen dat Windows 11 mooier en sneller is dan windows 10.
Ik ben alleen benieuwd welke versie er inkomt: Home of Professional?
 
Bovenaan Onderaan