Hoe werken de verkiezingen in Nederland en België

Rubensky

Moderator
Forumleiding
in een ander topic las ik veel over de verkiezingen. Over hoe deze zijn verlopen of wat we van de huidige regeringen vinden ga ik niets zeggen. Maar wel over de procedure. Begrijp ik dan hoe deze werkt? Ik denk het wel. Ik ben in mijn gemeente al meerdere malen, waaronder bij de landelijke verkiezingen, lid geweest van een stembureau in mijn gemeente. Tevens heb ik bij de laatste plaatselijke verkiezingen op de lijst gestaan (en sta dat nog steeds) voor de partij waarvan ik lid ben.

Maar eens beginnen met de termijnen in ons land en het komen tot een kandidatenlijst.

De termijnen zijn bij ons 4 jaar, daarna gaan we weer naar de stembus. Meestal lopen de landelijke en de gemeenteraadsverkiezingen een jaar na elkaar. Zo ook deze keer. Stemmen gebeurt bij ons altijd op woensdag. Op woensdag 15 maart 2017 hebben we de landelijke verkiezingen gehad, op woensdag 21 maart 2018 hebben we de gemeenteraadsverkiezingen gehad.

De campagne komt het laatste jaar voor de verkiezingen langzaam aan weer op gang partijen gaan zich profileren en buiten meningsverschillen uit.

De partijen en hun kandidaten.

In de gemeente waar ik woon zijn 7 partijen vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Elk van deze partijen heeft aangegeven weer mee te doen met de verkiezingen. Er heeft zich geen andere partij gemeld die ook mee wilde gaan doen. Dus blijft het voor deze periode ook bij 7 partijen.

Elk van deze 7 partijen moet een kandidatenlijst gaan samenstellen. Dat is een lijst met kandidaten waar op gestemd kan worden tijdens de verkiezingen. Hoe men tot deze lijst komt is aan de partijen zelf. Meestal gebeurt dit door leden voor te dragen tijdens de plaatselijke ledenvergadering. Een commissie uit de plaatselijke partij gaat opzoek naar mensen die op de lijst zouden willen staan. Daarbij kan de partij zelf criteria stellen voor de kandidaten. De exacte procedure staat echter niet vast en kan dus per partij verschillen.

Op deze manier komt men dan tot een lijst voor de eigen partij. Deze lijsten moeten worden opgestuurd naar de Kiesraad. Die controleren de geldigheid van de lijst en of aan alle eisen gesteld in de kieswet is voldaan.

Welke eisen dan? Voor de gemeenteraadsverrkiezingen zijn dat de volgende:
1 Je mag alleen verkiesbaar worden gesteld in de gemeente waarin je woonachtig bent.
2 Je mag niet uitgesloten zijn van het kiesrecht
3 Je moet meerderjarig zijn om in de gemeenteraad zitting te mogen nemen.
4 Wordt je daadwerkelijk gekozen dan moet je geloofsbrieven inleveren die door een commissie uit de oude gemeenteraad zullen worden onderzocht.

Als aan dat alles is voldaan worden de stembijetten gedrukt en kunnen de verkiezingen beginnen,

Maar dat is voor een volgend bericht als daar behoefte aan is.
 
4 Wordt je daadwerkelijk gekozen dan moet je geloofsbrieven inleveren die door een commissie uit de oude gemeenteraad zullen worden onderzocht.

Die geloofsbrieven op wat slaat dat ?
 
Een kennisgeving tot benoeming is dat. Er wordt dan tevens naar de volgende punten gekeken:

  • een ondertekende verklaring met de openbare betrekkingen die hij bekleedt,
  • een uittreksel uit de basisregistratie personen met zijn woonplaats, geboorteplaats en -datum,
  • en (indien niet-Nederlander) stukken waaruit blijkt dat hij voldoet aan de vereisten van artikel 10, tweede lid, van de Gemeentewet.
BRON

Lid 10 van de gemeentewet wordt wel erg technisch. Misschien moeten we dan eerst verder met de procedure.
 
Ik heb het begrepen . Bij ons in België voert men dit ook uit . Nagaan of alles strookt naar waarheid zegt men bij ons .
Ik dacht eerst met geloofsbrieven dat je moest kunnen aantonen wat je aan de kiezers beloofd had in je kiescampagne wel allemaal geloofwaardig was .
Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2012 een gemeente naast mij is zoiets gebeurd .
Kandidaat was verkozen maar zijn domicilie adres (adres waar je het meest verblijft) kwam niet overeen met zijn wettelijk adres . Het domicilie adres was gelegen in een andere gemeente .
 
Terug
Bovenaan Onderaan