Het belang van correcte HTML

Status
Niet open voor verdere reacties.
Bij het bouwen van websites hedendaags wordt al vaak vergeten waarvoor HTML in eerste instantie dient blijkbaar.

De vraag die nog maar weinig webdevelopers zich stellen luid: "is mijn HTML code semantisch juist?"
Vaak is het antwoord: Nee.

Waarom is dit belangrijk? Verschillende redenen:

  • HTML staat voor HyperText Markup Language en niets daarvan geeft ook maar aan dat het hier op styling gaat, deze verantwoordelijkheid ligt bij CSS. In principe zou je website ook zonder CSS perfect leesbaar moeten zijn zonder moeite.
  • Hoewel het merendeel van je bezoekers de luxe heeft om de website te bekijken op een traditionele setup waarbij een monitor hoort, zijn er ook bezoekers die gebruik maken van gespecialiseerde infrastructuur om de website aan hen weer te geven. Ik denk hierbij voornamelijk aan mensen die hulp nodig hebben van software voor slechtzienden... Dit kleine publiek maakt gebruik van software die de website interpreteerd en op een gepaste manier duidelijk maakt waar elementen zich bevinden en hoe ze benaderd kunnen worden. Als jij als developer de HTML elementen niet gebruikt voor wat ze dienen dan zal deze software het heel moeilijk hebben om het correct aan deze gebruikers voor te schotelen.
    • Onder dit doelpubliek vallen ook robots, deze berusten op deze indeling en hebben weinig aan CSS ;)
  • Tal van andere scenarios waarbij de CSS niet of slechts gedeeltelijk wordt toegelaten.
De grote test waarmee je dit kan nagaan is door CSS uit te schakelen en te kijken of de indeling nog steeds zinvol is: installeer maar eens de WebDeveloper ( van Chris Pederick) plugin in je browser en schakel de CSS eens uit.

Volgende scenario's komen helaas nog maar al te vaak voor:
  • Opmaak door middel van <table> elementen
  • Overmatig gebruik van <div> elementen
  • Gebruik van &nbsp; om elementen op hun plaats te krijgen
  • Gebruik van <br> / <br /> elemnten om elementen verder van elkaar te plaatsen
  • Foutief gebruik van de headings als <h1>, <h2>, <h3> enzoverder
  • Plaatsing van Block elementen in Inline elementen
Bovenstaande scenario's komen grotendeels voor omdat browsers een eigen stylesheet hebben voor deze elementen en de developer hier al gebruik van wilt maken. Echter gaat het hier om een structuur. Een h3n kan niet op zichzelf bestaan als er geen h1 is... Dit zou in het nederlands betekenen dat we geen titel hebben, maar wel een subtitel van een subtitel... Logica ontbreekt hier.

Om een beter begrip te krijgen van wat ik hier allemaal vertel stel ik voor dat je eens een kijkje neemt op volgende website en de css uitschakelt. Deze website ziet er nog steeds prachtig uit zonder CSS en bovenal is het volledig correct! Linkje

Bij het leren van HTML is het van groot belang dat je leert waarvoor een element nu eigenlijk dient, en niet kijkt naar de standaard opmaak van het element!

Hiermee zouden aspirant-webdevelopers en enkele gevorderde webdevelopers al aan de slag moeten kunnen!

Groet C.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan