Gentse wetenschappers veranderen gras in brandstof

  • Onderwerp starterDanvers
  • Startdatum
  • Reacties 0
  • Weergaven 649
D

Danvers

Guest
Wetenschappers aan de Universiteit Gent hebben een snellere manier gevonden om gras in brandstof om te zetten. Vooral voor de luchtvaart biedt dit perspectief.
Bio-ingenieurs van de Universiteit Gent hebben ontdekt hoe je van gras een biobrandstof maakt. Terwijl het normaal miljoenen jaren duurt aan natuurlijke processen om planten om te zetten in fossiele brandstof, zijn de Gentse onderzoekers te weten gekomen hoe het veel sneller kan.
Het proces gaat als volgt: het gras wordt eerst voorbehandeld zodat het makkelijker biologisch afbreekbaar is. Daarna worden bacteriën toegevoegd die de suikers in het gras omzetten naar melkzuur. Dat melkzuur wordt na enkele processen omgezet in decaan, dat kan gebruikt worden als vervanging voor fossiele brandstoffen.
Duur

“Gras is er in overvloed en is dus ideaal als biologische brandstof”, zegt student Way Cern Khor, die zijn doctoraatsonderzoek deed over gras als biobrandstof. Wel is er nog één groot probleem: het prijskaartje. De hoeveelheid biobrandstof die uit gras gemaakt werd, beperkt zich nog maar tot enkele druppels, waardoor het proces momenteel heel duur is. “Als we dit kunnen optimaliseren en bedrijven kunnen vinden die hierin willen investeren, dan zal de prijs op termijn wel zakken. Maar het zal nog decennia duren vooraleer deze technologie effectief gebruikt kan worden.”
Bekijk bijlage 131
De geheime formule van professor Gobelijn werd eindelijk ontraatseld.

Dus even het gras maaien om bij te tanken? Voor elektrische wagens zijn er al enkele alternatieven. Vooral voor de luchtvaart zou deze technologie van belang zijn, want elektrische vliegtuigen bestaan nog niet. Er komen alvast steeds meer alternatieven voor fossiele brandstoffen, wat volgens de onderzoekers broodnodig is. “Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt CO2 vrij, wat aanzienlijke schade aanricht aan het milieu. Dit moeten we beperken en daarom gaan we op zoek naar duurzame alternatieven, zoals gras.”

BRON
 
Terug
Bovenaan Onderaan