De IBM 5160

Gegroet!

Ik weet nog dat ik deze post vorig jaar geschreven had, maar het is mij nu dus gelukt:

Ik heb nu dus een IBM 5160, die ook wel bekend staat als de IBM XT (eXtended Technology). Ik heb gisteren mezelf op Wikipedia ingelezen, blijkt dat mensen teleurgesteld waren in de CPU keuze toendertijd. Mensen hadden blijkbaar de betere 8086 verwacht, maar toen hij uitgegeven werd bleek het de 8088 te zijn. Zoals hier te lezen.

Deze post schrijf ik op mijn main computer, en ik moet zeggen, nadat ik het IBM toetsenbord gebruikt heb is mijn Cherry Membrane toetsenbord er niks bij. Dit Cherry ding is nu een soort waaibomen toetsenbordje geworden, terwijl ik het voordat ik de IBM had het beste toetsenbord vond dat ik had. Best geinig. Mensen zeiden al dat IBM toetsenborden de beste waren maar je weet dat nooit echt echt, totdat je het geprobeerd hebt.

Anyway, ik dacht dat jullie een update wel leuk zouden vinden over dit apparaat dus hier komt 'ie (in willekeurige volgorde)...

Het is een kei leuk apparaat. De PC was voorheen van een verzekeringsbedrijfje en hij was voor het laatst in 1992 gebruikt (totdat hij natuurlijk weer een keertje ontdekt werd op zolder, rond eind mei 2019). Hij doet het nog prima, en hij is nu zo'n 34 jaar oud. Ik heb een originele IBM PC Display en een IBM PC Model F keyboard. Hier een foto:


Er staat Automenu op. Daar starte de PC eerst mee op en dat is een soort menu waarmee je veel dingen kan doen, wat vast handiger is voor je accountant dan elke keer DOS commando's typen. Hoewel de handleiding, die ik op internet heb opgezocht, zegt dat je ten allertijde een optie in het menu moet hebben staan om terug naar DOS te gaan was dit er niet. De handleiding geeft niet aan wat de commando's voor die menu entry moeten zijn, en de toenmalige eigenaar heeft de menu entry ook niet toegevoegd toendertijd. Dus ik kwam er eerst maar niet uit, enzo totdat ik de mapnaam van automenu even snel verandert had zodat 'ie automenu niet meer kon vinden. Dus nu boot 'ie naar DOS zonder Automenu uit te voeren.

De PC heb ik gekocht met een aantal floppy's, waarvan twee originele IBM PC-DOS floppy's. Echter is de IBM opstart floppy deels corrupt, helaas. Waardoor je het niet op een andere floppy kan installeren. Maar aangezien de XT een hardeschijf heeft, heb je daar in principe geen last van. Ik heb van de huidige DOS directory op de XT een kopie gemaakt op een lege floppy, zodat als een programma corrupt gaat ik het kan vervangen. Maar als de eerste sector, of de sector waar de kernel staat corrupt raakt, dan kan hij niet meer opstarten. Dit is jammer, maar ik ga mijn ogen openhouden voor PC-DOS 2.1 (of 3.30) diskettes, zodat mocht het ooit toch gebeuren ik DOS gewoon weer kan installeren.

Qua floppy's zaten er best wat bij. Twee lege (waarvan nu dus maar een leeg, want eentje is gebruikt voor de DOS backup), de originele IBM diagnostics (die ik nog niet uitgeprobeerd heb), Lotus123 (Excel maar dan ouder), IBM personality programs (niet uitgeprobeerd nog), DOS (deels corrupt), DOS supplemental programs (disk read error, maar kan nog wel geheel gelezen worden), Print master (waarschijnlijk voor een printer), 'Het optieprogramma' (geen idee, niet uitgeprobeerd maar klinkt interessant), CHART (is denk ik een grafisch programma, niet uitgeprobeerd, komt met drie diskettes) en... jawel, een NS reisplanner. De reisplanner heb ik uitgeprobeerd en hij werkt. Je geeft gewoon het vertrek station, een aankomst station en een vertrek tijd. Na het ingevuld te hebben druk je op F9 en dan komen er een aantal routes uitrollen. Geinig geinig.

Verder werkt op het toetsenbord de 'B' niet meer, maar dit is niet zo'n probleem want je kan gewoon Alt+98 gebruiken en dan heb je je 'B'.

Ik had wat moeite met uitvinden hoe je nou tekst moest editten, want ik was het EDIT programma van MS-DOS 6.22 en FreeDOS gewend. DOS 1.0-5.0 heeft dat programma niet, dus dit was even zoeken. Ik heb na dat zoeken EDLIN gevonden. EDLIN is onderdeel van PC- en MS-DOS en is best wel tof. Je moet een bestand geven en daarna zal het je om commando's vragen. Om bijvoorbeeld vanaf regel 1 iets te schrijven moet je '1i' typen, je kan dan vanaf regel 1 schrijven totdat je CTRL+C indrukt. Als je niet op enter hebt gedrukt terwijl je net een regel hebt geschreven, zal die regel verloren gaan (dus dat moet je even onthouden). Als je dan klaar bent kan je W voor opslaan typen, E voor opslaan en exit, Q voor Exit en dan zijn er nog een aantal commando's. Als je geluk hebt kan je EDLIN op de foto zien (klik op de foto hierboven om de foto in het groot te zien).

Deze PC, omdat hij nu 34 jaar oud is, zal altijd onderhouden moeten worden. Hij zal vaker kapot gaan en ik zal dingen moeten vervangen op zo'n moment. Dat kan een duur geintje worden, maar het is wel leuk om zo'n apparaat te onderhouden. En ik zie ernaar uit om voor hem te zorgen...

Dit is bedoeld als discussie dus, ga je gang. En als je denkt van: 'goh die jongen kan van mij nog veel leren over hoe hij de IBM PC XT en/of DOS moet gebruiken!', ga vooral je gang. Brand los, breek los, gooi het eruit en kom maar op. Want, ik verklaar hierbij deze thread officieel geopend! lol
 

Abraham54

Beheer
Team lid
Lid geworden
2 aug 2016
Berichten
25.383
Leeftijd
67
OS
Windows 10 Professional x64
AV
Ziggo F-Secure antivirus
FW
ZoneAlarm Free Firewall
Volgens mij kan je ook een TFT-monitor aansluiten, indien de verversingssnelheid op 60Hz gezet kan worden?
 

m44rtn

Bekend Gezicht
Lid geworden
16 jan 2018
Berichten
492
Leeftijd
19
Website
github.com
OS
Windows, Linux en Vireo
Nee dat kan niet zomaar, voor elk soort beeldscherm moet je een nieuwe kaart in de IBM proppen die speciaal voor die beeldschermen werkt.

Dus dan moet je een VGA kaart zien te krijgen. Of een CGA kaart voor CGA monitoren. De IBM heeft nu de standaard monochroom adapter van IBM erin zitten.

Maar ook die kaarten zijn lastig te vinden.

En natuurlijk heb ik het liefst dat de IBM een monitor heeft van IBM (of dat nou monochroom 5151 is of de IBM CGA 5154, maakt niet per se uit).
 
K

Kate

Guest
Wat een leuke aankoop heb je gedaan. Ik hoop dat de reparatie nog lukt.! Want het is wel een bijzonder apparaat!
 

m44rtn

Bekend Gezicht
Lid geworden
16 jan 2018
Berichten
492
Leeftijd
19
Website
github.com
OS
Windows, Linux en Vireo
Hij heeft het 4 maanden gedaan...

Maar desnoods koop ik ergens een keer een losse 5151 of 5154 met kaart. Alleen dat kost geld en is moeilijk. Gewoon je ogen openhouden of je er een tegenkomt. :)

Eerst maar eens proberen te kijken of we het probleem kunnen oplossen. Het komt waarschijnlijk gewoon door ouderdom, hij is natuurlijk al 34 jaar oud.
 

Abraham54

Beheer
Team lid
Lid geworden
2 aug 2016
Berichten
25.383
Leeftijd
67
OS
Windows 10 Professional x64
AV
Ziggo F-Secure antivirus
FW
ZoneAlarm Free Firewall
Uitgebracht ten tijde met 220 volt en dat is al weer jaren 230 volt.
 
Bovenaan Onderaan