- Lid geworden
- 2 aug 2016
- Berichten
- 36.561
- Waarderingsscore
- 7.061
- Punten
- 113
- OS
- Windows 11 Professional
- AV
- Microsoft Defender, MBAM & Eset Online
- FW
- Windows Firewall
De beste antivirusprogramma's 2025 in de test: hoe bescherm je je Windows-pc?
De beste virusscanners 2025 in de test ✓ Testresultaten in vergelijking ✓
Hoe je je Windows-pc kunt beschermen tegen virussen, malware, spyware en meer.
Afbeelding: PCWorld / Foundry
Frank Ziemann, Michael Söldner, Alaina Yee en Ian Paul van PCWelt/PCWorld
schreven een uitgebreid artikel over de in hun ogen beste antivirus software
voor je Windows PC.
In de online wereld van vandaag moet je zeker een virusscanner gebruiken, omdat cyberaanvallen steeds geavanceerder worden, steeds meer door de opkomst van kunstmatige intelligentie. Zelfs technisch onderlegde gebruikers kunnen het slachtoffer worden van malware, spyware of ransomware. Een beschermingsprogramma is daarom een onmisbare bescherming tegen dergelijke bedreigingen.
Het Magdeburg AV-Test Institute publiceert regelmatig testresultaten over de beschermende werking en systeembelasting van gangbare antivirussoftware. Van de 17 geteste producten behaalden er acht de volle score in de laatste test (onder Windows 11). Een samenvatting van de laatste resultaten vind je hieronder.
Systemen zoals macOS en Windows worden geleverd met ingebouwde beveiligingssoftware, maar dit is vaak het absolute minimum van wat je tegenwoordig nodig hebt. Als je kiest voor een betaalde antivirusoplossing, krijg je extra functies zoals geavanceerde firewallcontrole, sandboxomgevingen voor verdachte programma's en bescherming voor meerdere apparaten, waaronder mobiele apparaten.
We voeren regelmatig een aantal virusscannertests uit bij bekende aanbieders. We vinden het vooral belangrijk om de juiste balans te vinden tussen uitstekende bescherming, een verstandige selectie van functies en minimaal prestatieverlies voor je pc tijdens het gebruik.
De beste antivirusprogramma's / virusscanners (2024) in de test
Bitdefender Total Security: Uitstekende bescherming, eenvoudig te gebruiken
Pro
Nadelen
Waarom zit Bitdefender Total Security in deze selectie?
Bitdefender is al meer dan tien jaar een vaste topper op het gebied van malwaredetectie en -verdediging. Het beschermingspakket biedt uitgebreide bescherming tegen online bedreigingen, te beginnen met antivirus, firewall en ransomware. Het beschermt ook tegen netwerk-, web- en e-mailproblemen zoals brute force-aanvallen, schadelijke koppelingen en gevaarlijke bijlagen, en controleert je lokale inbox op spam als je Microsoft Outlook of Mozilla Thunderbird gebruikt.
Het controleert ook de toegang tot uw webcam en microfoon om spionage op afstand te voorkomen. Voor extra beveiliging en privacy biedt Total Security een veilige browser, een VPN-service (zij het beperkt tot slechts 200 MB per dag), trackerblokkering, ouderlijk toezicht en een scanner die het systeem controleert op kwetsbaarheden.
Hoe goed beschermt Bitdefender Total Security?
AV-Test kende Bitdefender 17,5 van de 18 punten toe in zijn test in september en oktober. In de meest recente real-world beschermingstest van juli tot oktober 2024, stelde AV-Comparatives een detectiepercentage vast van 99,6 procent met 471 testgevallen - met vijf fout-positieven.
Wie kan Bitdefender Total Security gebruiken?
Als u veel belang hecht aan de betrouwbare detectie van kwaadaardige programma's en bestanden en kunt leven met kleine beperkingen zoals beperkte VPN-toegang, dan is Bitdefender Total Security een goede keuze. Het scala aan functies laat nauwelijks iets te wensen over.
Norton 360 Deluxe - een van de beste antivirusprogramma's voor de pc
Pro
Nadelen
Waarom staat Norton 360 in deze selectie?
Een optimaal antivirusprogramma bevat een beetje van alles wat je nodig hebt voor je beveiliging zonder dat het veel kost - en daarom blijft Norton 360 Deluxe een van de beste antiviruspakketten 2024. Ondanks de ietwat omslachtige gebruikersinterface is dit programma met zijn uitgebreide bescherming en betaalbare prijs een zeer goede oplossing voor de meeste gebruikers.
Dit pakket biedt vrijwel alles wat de meeste pc-gebruikers nodig hebben zonder al te veel rommel. Naast de antivirussoftware en firewall om je te beschermen tegen malware en netwerkbedreigingen, krijg je ook scannen op schadelijke links en bijlagen, bewaking van het donkere web en privacy, en webcambeveiliging.
Norton biedt ook 50 GB cloudopslag voor back-ups, toegang tot Norton Password Manager en VPN, ouderlijk toezicht en pc-hulpprogramma's waarmee je ook verouderde en onveilige software kunt detecteren.
De belangrijke extra's “Password Manager”, “VPN” en “Ouderlijk toezicht” hebben een eenvoudige, duidelijke gebruikersinterface. In tegenstelling tot sommige concurrenten van Norton zul je deze onderdelen ook echt willen gebruiken.
Hoe goed beschermt Norton 360?
Op het gebied van antivirusprestaties scoort Norton niet over de hele linie perfect, maar de online bescherming is sterk. In tests van toonaangevende beveiligingsonderzoeksinstituten, zoals AV-Test's zero-day-aanvallen en malwaretests voor september en oktober, detecteerde Norton 100 procent van de bedreigingen.
Ook in de real-world beschermingstest van AV-Comparatives van juli tot oktober 2024 blokkeerde Norton 470 van de 471 testgevallen. En van de 10.078 bedreigingen in de malwarebeschermingstest van AV-Comparatives in september 2024 behaalde Norton 360 een online beschermingspercentage van 99,96 procent en een online detectiepercentage van 97,3 procent.
Met een offline detectiegraad van 79,0 procent zit Norton 360 in het onderste middenveld, maar weinig gebruikers zijn tegenwoordig offline, laat staan dat ze onbekende USB-sticks in hun systeem stoppen. De meeste bestandsoverdrachten en downloads vinden nu online plaats.
In de interne systeemprestatiebenchmarks van onze Amerikaanse zusterpublicatie PCWorld kan Norton een tragere of oudere pc zwaarder belasten tijdens een volledige scan dan andere virusscanners - tenminste als er veel nieuwe bestanden verschijnen. Als je niet veel downloadt of kopieert naar je harde schijf, zijn de scans redelijk snel en hebben ze een minimale impact.
Over het geheel genomen is Norton een uitstekende optie voor iedereen die zijn online beveiliging in één software-interface wil onderbrengen. Het heeft een paar eigenaardigheden (namelijk een ingewikkelde gebruikersinterface waardoor het soms wat lastig navigeren is), maar de sterke punten wegen ruimschoots op tegen de zwakke punten.
Wie zal het moeten gebruiken?
Norton 360 Deluxe is geschikt voor bijna iedereen, omdat het de belangrijkste beveiligingsfuncties die je online nodig hebt in één pakket combineert, inclusief ouderlijk toezicht. Als je moeite hebt om de aanbevelingen van beveiligingsexperts bij te houden, dan is deze suite een gecentraliseerde en eenvoudige oplossing voor jou.
Avira Prime: Uitgebreid en gebruiksvriendelijk antivirusprogramma
Pro
Nadelen
Met zijn duidelijke, minimalistische interface is Avira Prime een van de betere beginnersvriendelijke antivirussuites, met een bijzonder sterke online bescherming. De functies omvatten een wachtwoordmanager en VPN-toegang, evenals een royale selectie pc-hulpprogramma's. Maar omdat sommige van deze pc-programma's erg geavanceerd zijn, is Avira Prime het meest geschikt voor gebruikers die beginnen met eenvoudige tools maar willen doorgroeien naar actiever, complexer pc-beheer.
Waarom zit Avira Prime in deze selectie?
Avira combineert een extreem schone, beginnersvriendelijke interface met een rijkdom aan pc-hulpprogramma's die verrassend diep gaan. Met deze aanpak kun je je opwerken van beginner tot semi-prof - stap voor stap en in je eigen tempo.
Hoe goed beschermt Avira Prime?
Naast antivirus en firewall bevat Avira Prime een wachtwoordmanager en onbeperkte VPN. Het controleert het dark web op het lekken van persoonlijke gegevens, verschillende optimalisatietools en verschillende back-upopties.
Avira scoorde volle cijfers in de AV-test in september en oktober 2024 en veroorzaakte geen valse positieven. In de realistische beschermingstest uitgevoerd door AV-Comparatives van juli tot oktober 2024, behaalde Avira 99,8 procent met 470 van de 471 testgevallen.
Wie kan Avira Prime gebruiken?
Als je jezelf ziet als een beginner of gemiddelde gebruiker, maar niet op dit niveau wilt blijven en na verloop van tijd dieper in de softwareopties wilt duiken, is Avira Prime voor jou gemaakt. Als je jezelf als gevorderde beschouwt, kun je meteen dieper gaan, maar zul je soms willen dat je meer directe toegang tot sommige functies had.
Avast One - een van de beste in de virusscannertest
Pro
Minpunten
Waarom is Avast One in deze selectie?
Avast biedt niet alleen solide bescherming, maar ook een eenvoudige, vriendelijke gebruikersinterface. Combineer dat met handige extra functies en dekking voor meerdere apparaten, en je hebt een allesomvattende oplossing met Avast One.
Top-notch antivirus en firewall functies worden aangevuld met bescherming tegen webcam hijacking op afstand, kwaadaardige websites en trackers - dus je bent beschermd tegen de grootste online bedreigingen.
Het Avast One abonnement bevat ook dark web monitoring (in het geval van een datalek zoekt de software naar je e-mailadres en waarschuwt je voor gecompromitteerde wachtwoorden), een VPN met tot 5GB bandbreedte per week en bescherming voor opgeslagen wachtwoorden in een browser.
Je krijgt hulpprogramma's om de stuurprogramma's van je pc up-to-date te houden, je pc op te schonen en je toepassingen te optimaliseren.
Deze functies klinken misschien standaard, en om eerlijk te zijn zijn veel ervan ook te vinden in software van concurrenten. Maar met Avast is het eenvoudig om de beveiliging op peil te houden, of je nu een beginner bent of een professional op het gebied van beveiliging. De standaardinstellingen vereisen slechts een paar items om je pc te beschermen. Als je meer wilt weten of het zelf wilt doen, heb je die optie ook.
Hoe goed beschermt Avast One?
Avast staat bovenaan in de beoordelingen van toonaangevende beveiligingsonderzoeksinstituten. In zijn evaluaties van september en oktober 2024 vond AV-Test onberispelijke resultaten voor bescherming tegen zero-day en wijdverspreide malware. Uit de malwarebeschermingstest van AV-Comparatives van september 2024 bleek dat Avast 99,93 procent van de online bedreigingen blokkeerde, met hoge scores voor online en offline detectiepercentages.
In de AV-Comparatives Real-World Protection Test van juli tot oktober 2024 blokkeerde de antivirusengine van Avast 469 (99,6 procent) van de 471 samples. En de software had geen merkbare invloed op de systeemprestaties in onze interne hardwarebenchmarks.
Hoe doet Avast One het ten opzichte van Norton 360? De bescherming die beide programma's bieden is vergelijkbaar goed. Norton biedt meer functies voor een vergelijkbare prijs. De twee softwarepakketten kosten ongeveer hetzelfde - Avast One kost het eerste jaar 31,08 euro voor vijf apparaten (of 41,88 euro voor maximaal 30 apparaten). Daarna stijgen de kosten naar 100 of 130 euro per jaar.
Wie zal het moeten gebruiken?
Je bent iemand die al een wachtwoordbeheerder heeft ingesteld, geen ouderlijk toezicht nodig heeft en de voorkeur geeft aan de hoogste score in bedreigingsdetectietests. Avast One biedt de eerste twee genoemde functies niet, maar krijgt topscores voor het detecteren van online en offline risico's.
AVG Internet Security - het antiviruspakket voor een budgetprijs
Pro
Nadelen
Waarom we hebben gekozen voor AVG Internet Security
AVG staat vooral bekend om zijn uitstekende gratis antivirussoftware, maar er zijn goede redenen om te upgraden. AVG Internet Security biedt niet alleen uitgebreide bescherming, maar maakt het ook eenvoudig om deze tools te beheren. Dit kan waardevol zijn als je het overweldigend of te tijdrovend vindt om online bedreigingen bij te houden.
Het programma Internet Security bouwt voort op de bescherming van de gratis versie tegen malware en bedreigingen van het web, e-mail en netwerk en biedt vijf extra functies.
U krijgt bescherming voor wachtwoorden die zijn opgeslagen in uw browsers, webcamkaping, onbevoegde toegang tot bestanden met gevoelige gegevens, schadelijke omleidingen van websites die u wilt bezoeken (ook bekend als DNS-kaping) en aanvallen via het Windows Remote Desktop Protocol (RDP).
AVG Internet Security scant niet alleen uw pc en netwerk in realtime, maar zoekt ook naar schadelijke websites terwijl u online surft en controleert zelfs waar uw e-mailadres online verschijnt. Als er een gegevenslek wordt ontdekt, ontvang je een melding in het programma.
Hoe goed beschermt AVG Internet Security?
In tests van toonaangevende beveiligingsorganisaties kreeg AVG goede cijfers voor bescherming tegen virussen en malware. AVG gebruikt de malwaredetectie van Avast. In de zero-day-aanval- en malwaretests van AV-Test in september en oktober 2024 detecteerde AVG Internet Security 100 procent van de malware.
In de real-world beschermingstest van AV-Comparatives van juli tot oktober 2024 blokkeerde de centrale antiviruscomponent van AVG ook 469 (99,6 procent) van de 471 testgevallen. In de malwarebeschermingstest van AV-Comparatives in september 2024 met 10.078 samples behaalde AVG een offline detectiepercentage van 94,3 procent, een online detectiepercentage van 95,8 procent en een online beschermingspercentage van 99,92 procent - met vier fout-positieven, wat niet veel is.
In de prestatietests die zijn uitgevoerd door ons zustertijdschrift PCWorld, legde AVG Internet Security slechts een minimale belasting op de systeembronnen tijdens alledaagse taken zoals videochats en surfen op het web. Zelfs een meer veeleisende taak zoals het coderen van een video werd nauwelijks beïnvloed.
Bij intensiever gebruik van Microsoft Office kunt u echter een prestatiedaling opmerken wanneer een volledige scan wordt uitgevoerd - vooral als u een oudere of langzamere computer gebruikt. Geplande scans worden echter standaard uitgevoerd buiten de gebruikstijden, dus de meeste gebruikers zullen niet al te veel merken van een daling.
Ondanks de eigenaardigheden (zoals advertenties voor extra betaalde functies) is AVG Internet Security een betrouwbare antivirus met een gebruiksvriendelijke interface - en voor slechts € 60 voor het eerste jaar voor 10 apparaten is het ook betaalbaar. In feite is het solide genoeg om een aanbeveling te verdienen, zelfs als de gratis versie op zichzelf al erg goed is.
Wie zal het moeten gebruiken
Je hebt betere controle en uitgebreidere bescherming nodig van je antivirussoftware, maar je wilt niet extra betalen voor functies die je niet nodig hebt. AVG Internet Security biedt net genoeg meer dan het gratis antivirusprogramma van het bedrijf om het de moeite waard te maken. Zelfs als elementen zoals ouderlijk toezicht, VPN en een wachtwoordmanager niet zijn inbegrepen.
ESET Security Premium
Pro
Minpunten
ESET Home Security Premium biedt goede virusbescherming en handige tools zoals een wachtwoordmanager. Power users zullen dit beveiligingspakket vooral waarderen vanwege de geavanceerde instellingen. Ouders kunnen echter aanvullende programma's nodig hebben om hun kinderen in de gaten te houden.
Waarom staat ESET Home Security Premium in deze selectie?
ESET Home Security Premium biedt solide bescherming tegen malware en presteert regelmatig goed in de relevante tests. De software scoort punten met een fatsoenlijke reeks functies die tot in detail kunnen worden geconfigureerd. De basisfuncties zijn ook voor minder ervaren gebruikers goed toegankelijk. De configuratie van extra functies is echter veel eenvoudiger voor ervaren gebruikers dan voor beginners. De antidiefstalbeveiliging is ontworpen om te helpen bij het opsporen van gestolen of verloren mobiele apparaten. De instellingen voor ouderlijk toezicht roepen echter vragen op en voor identiteitsbescherming moet je voor de “Ultimate” versie gaan.
Hoe goed beschermt ESET Home Security Premium?
ESET scoorde hoge cijfers in de laatste test van het AV-Test Institute. In de AV-Comparatives Real-World Protection Test van juli tot oktober 2024 hield ESET 467 (99,2 procent) van de 471 malware samples tegen. In de malwarebeschermingstest van AV-Comparatives in september 2024 met 10.078 monsters bedroeg de online beschermingsgraad van ESET 99,94 procent.
Wie kan ESET Home Security Premium gebruiken?
ESET Home Security Premium is ook en vooral nuttig voor gevorderde gebruikers die alle functies tot in detail willen aanpassen. De beveiligingssoftware vertraagt de pc nauwelijks, dus het kan ook op minder krachtige hardware worden gebruikt.
Trend Micro Maximum Security - de antivirussoftware voor beginners
Pro
Minpunten
Waarom we voor Trend Micro hebben gekozen
De beste antivirusprogramma's zijn ontworpen om zo eenvoudig mogelijk te zijn - elke functie binnen het programma moet duidelijk worden uitgelegd aan alle soorten gebruikers. Trend Micro Maximum Security voldoet aan dit principe met een van de eenvoudigste gebruikershandleidingen op de markt.
Naast bescherming tegen malware, ransomware en internetbedreigingen biedt het ook andere extra's die je niet in andere programma's vindt. Om te beginnen kun je Chrome en Firefox openen in een sandbox-modus om je bankzaken en andere gevoelige browsersessies te beschermen. Je kunt ook informatie zoals creditcardnummers, e-mailadressen of telefoonnummers invoeren in de app en automatisch gewaarschuwd worden als deze gegevens je pc verlaten.
Deze suite biedt ook een browsergebaseerd wachtwoordbeheer om uw aanmeldingen te beschermen, evenals ouderlijk toezicht waarmee u websites kunt filteren, tijdslimieten kunt instellen en de toegang tot Windows-programma's kunt regelen.
Hoe goed beschermt Trend Micro Maximum Security?
Hoe goed beschermt Trend Micro Maximum Security?
In tests van toonaangevende instituten voor beveiligingsonderzoek krijgt de antivirusengine van Trend Micro topprijzen voor online bescherming. In de AV-Test-test van mei en juni 2024 kreeg het 100 procent, omdat het alle zero-day's en web/e-mailbedreigingen vangt, evenals de meest voorkomende malware die momenteel in gebruik is.
In de malwarebeschermingstest van AV-Comparatives behaalde Trend Micro een online beschermingspercentage van 96,12 procent.
Trend Micro is echter minder goed in het detecteren van offline bedreigingen (59,8 procent), maar had een lager percentage fout-positieven dan de concurrentie. In de real-world beschermingstest van juli tot oktober 2024 werden 462 (98,1 procent) van de 471 malwarebedreigingen onderschept.
Wie kan het gebruiken
Trend Micro Maximum Security is perfect voor iedereen die op zoek is naar antivirussoftware die minder intimiderend is - vooral als je accounts en kinderen wilt beschermen. Maximum Security bevat een wachtwoordmanager en ouderlijk toezicht, beide belangrijke hulpmiddelen voor online veiligheid.
McAfee Total Protection - sterke privacybescherming
Pro
Nadelen
Waarom we McAfee hebben gekozen
McAfee maakte tientallen jaren geleden naam met zijn antivirusbescherming, maar het bedrijf heeft ook oog voor de nieuwste bedreigingen voor pc's. De bedreigingen van vandaag variëren van malware tot identiteits- en privacyproblemen. McAfee Total Protection rekent af met deze bedreigingen, maar ook met ransomware en phishingsites.
Deze ID-bescherming onderscheidt McAfee Total Protection van zijn concurrenten, vooral als je bereid bent te betalen voor een hoger serviceniveau. Het plan dat wij hebben getest is inclusief dark web scanning, waarbij alle persoonlijke gegevens die je met de app hebt gedeeld in de gaten worden gehouden (e-mailadres, telefoonnummer, paspoort, rijbewijs, geboortedatum, fiscaal nummer, creditcard, gebruikersnaam en meer).
Als een van deze gegevens opduikt in een datalek, word je op de hoogte gebracht. De app helpt je ook om je wachtwoord voor een online account te wijzigen als dat nodig is.
Als aanvulling op de identiteitsbescherming geeft McAfee je een beoordeling van hoe goed je online beschermd bent om je te waarschuwen voor mogelijke kwetsbaarheden die je kunt verhelpen. Je krijgt ook toegang tot een beveiligde VPN om zowel de beveiliging als de privacy te verbeteren - vooral handig als je op een openbaar Wi-Fi-netwerk bent maar een gevoelige transactie moet uitvoeren.
Hoe goed beschermt McAfee Total Protection?
McAfee behoort regelmatig tot de beste producten in de beoordelingen van toonaangevende beveiligingsonderzoeksinstituten. McAfee doorstond de zero-day en prevalente malwaretests van AV-Test in september en oktober 2024 met een detectiepercentage van 100 procent.
In de AV-Comparatives real-world threat protection test tussen juli en oktober 2024 behaalde McAfee 99,8 procent (470 van de 471 testcases) - met tien false positives. In de malwarebeschermingstest in september 2024 behaalde McAfee een online beschermingspercentage van 99,94 procent en een online detectiepercentage van 97,1 procent.
Het offline detectiepercentage was met 68,4 procent aanzienlijk lager. Maar tenzij je vaak USB-sticks van onbekende oorsprong op je computer aansluit terwijl je offline bent, is dit resultaat minder belangrijk. De meeste bedreigingen komen tegenwoordig op een pc terecht terwijl deze is verbonden met het internet.
Wie zal het moeten gebruiken
Uw persoonlijke gegevens kunnen online tegen u worden gebruikt - en nu datalekken tegenwoordig zo vaak voorkomen, kan het een opluchting zijn om te weten wie uw gegevens heeft buitgemaakt.
Voor degenen die niet zoveel tijd hebben om dit werk zelf te doen, of zelfs een aparte service onderhouden, kan McAfee dienen als centraal punt voor het beheren van al uw online beveiligingsproblemen.
Windows Security - standaard gratis virusbescherming
Pro
Nadelen
Waarom we voor Windows Beveiliging hebben gekozen
Als het in Windows ingebouwde beveiligingspakket al erg goed werkt, vraag je je misschien af of je überhaupt extra virusscanners nodig hebt. Natuurlijk bieden andere pakketten iets betere bescherming, maar niet genoeg om op te wegen tegen de voordelen van Microsofts eigen aanbod.
Windows Security is een meerdelige suite die zowel bekende als nieuwere beschermingsmechanismen bevat. De meeste gebruikers zullen bekend zijn met Windows Defender, dat uitkijkt naar virussen en malware, en Windows Firewall, dat schadelijk inkomend verkeer en verdacht uitgaand verkeer blokkeert.
Maar de suite biedt ook bescherming tegen ransomware (inclusief gecontroleerde maptoegang en gegevensherstel via OneDrive-integratie), app-beperkingen en zelfs basisvoorzieningen voor ouderlijk toezicht.
De belangrijkste van deze beschermingen worden automatisch ingeschakeld in Windows - je hoeft geen vinger uit te steken om realtime antivirus- of netwerkbescherming te krijgen. Sommige functies moeten echter handmatig worden ingeschakeld, zoals controle over ransomware-mappen en bestandsherstel.
Hoe goed beschermt Windows Security?
In tests uitgevoerd door onafhankelijke beveiligingsorganisaties presteert Microsofts antivirusbescherming goed. In de tests die AV-Test in september en oktober 2024 uitvoerde, kreeg het de volle score voor malwarebescherming en scoorde het ook onberispelijk voor prestaties en bruikbaarheid.
De tests van AV-Comparatives toonden vergelijkbare sterke prestaties tegen online bedreigingen. In de malwarebeschermingstest in september 2024 scoorde het 99,84 procent voor online bescherming en een detectiepercentage van 83,2 procent. De beste antivirussuites halen net iets minder dan 99 procent voor online detectie. Windows Defender zakt echter naar slechts 68,8 procent voor offline detectie - bijna 30 procent lager dan de beste antivirusprogramma's van de concurrentie. Maar voor de meeste mensen die constant online zijn, zal dit cijfer niet veel invloed hebben op de bescherming. In de Real-World Protection Test van juli tot oktober 2024 ving Defender slechts 463 (98,3 procent) van de 471 malwarebedreigingen.
Andere antivirussuites bieden meer functies, zoals tools voor online gegevensbescherming, een VPN en versleutelde cloudback-ups. Maar deze gratis bescherming is vooraf geïnstalleerd op Windows-computers en beschermt je goed tegen de meeste bedreigingen.
Voor wie
Je bent op zoek naar lichte, onopvallende en vooral gratis antivirusbescherming en je vindt het niet erg om het te configureren of om aparte beveiligingstools te beheren om ervoor te zorgen dat je online goed beschermd bent.
Om er het meeste uit te halen, moet je rommelen met de beveiligingsinstellingen van Windows. Je zult ook je eigen online privacytools, VPN, wachtwoordmanager en versleutelde cloudback-ups moeten instellen.
De nieuwste testresultaten van het AV-Test Institute
In september en oktober 2024 heeft het AV-Test Institute in Maagdenburg 17 beveiligingsprogramma's die door hun fabrikanten waren ingediend voor certificering, uitgebreid getest. Acht beveiligingspakketten behaalden de volledige score. Alle producten behaalden zelfs de volle zes punten voor malwaredetectie (bescherming). AhnLab, Enigmasoft Spyhunter, Microsoft Defender en Net Protector Total Security misten echter enkele malwaredreigingen in de gedeeltelijke test met dagelijkse malware. Bijna geen van de beveiligingsoplossingen had een significant remmend effect op de pc, ook al waren er meetbare verschillen. In de meest recente test deed vooral Net Protector Total Security er veel langer over dan de rest om legitieme websites te laden. Enigmasoft vertraagt merkbaar kopieerprocessen, terwijl Protected.net TotalAV de installatie van software vertraagt. Twee beveiligingsoplossingen produceerden veel te veel valse positieven in de laatste test: Net Protector Total Security (29) en Enigmasoft Spyhunter (21). Beide konden maar net een AV-Test certificaat behalen.
De beste antivirusprogramma's: Testresultaten in een oogopslag
De volgende tabel is gesorteerd op basis van de laatste kolom. We hebben meer nadruk gelegd op het beschermingseffect (50 procent), terwijl AV-Test alle drie de categorieën gelijk beoordeelt (voorlaatste kolom). Dit heeft in dit geval geen invloed op de ranglijst. De resultaten zijn echter opnieuw slechts een momentopname.
Stand: Ende November 2024
Hoe AV-Test test
De kandidaten worden gedurende twee maanden getest in de drie categorieën bescherming (detectie van malware), snelheid (remeffect) en bruikbaarheid (valse alarmen). De testers kennen maximaal zes punten toe in elk van de drie categorieën, in totaal 18 punten in het beste geval. Om een certificaat te ontvangen, moet een beveiligingsoplossing ten minste één punt scoren in elke categorie en in totaal ten minste tien punten.
De gedetailleerde resultaten van deze en eerdere tests zijn te vinden op de website van het AV-Test Institute.
Hoe kies je de beste antivirussoftware voor jou?
Er zijn drie basisvereisten waaraan een antivirussuite moet voldoen:
Maar dat is niet alles waar je rekening mee moet houden. Tegenwoordig worden veel beveiligingsprogramma's geleverd met extra's zoals een back-upservice voor je belangrijkste bestanden, Android- en iOS-apps voor mobiele beveiliging, een geavanceerdere firewall, functies voor gezinsbescherming (lees: ouderlijk toezicht) en het recht om het programma op meerdere pc's te gebruiken.
Toegang tot een VPN en een wachtwoordmanager zijn nu ook gebruikelijk. Of je deze extra's nodig hebt en hoeveel je bereid bent eraan uit te geven, hangt vooral af van je persoonlijke situatie.
Als je verder wilt gaan dan de basis, raden we een suite aan die een firewall bevat, genoeg apparaten ondersteunt om je apparatenpark te dekken (denk ook aan smartphones en tablets) en toegang biedt tot een wachtwoordmanager en VPN (als je nog geen aparte diensten hebt ingesteld).
Hoe we antivirusprogramma's testen
Als het gaat om de detectiemogelijkheden van de antivirussuite, vertrouwen we op de testresultaten van gespecialiseerde beveiligingsonderzoekers die zich aan deze taak hebben gewijd.
We houden rekening met rapporten van aanbieders zoals AV-Test en AV Comparatives en met onze eigen evaluatie van de programmafuncties, die we zelf uitvoeren en onze zusterpublicatie PCWorld.
FAQ
1. Is een antiviruspakket nog steeds nodig in 2024?
Helaas wel. Virussen, malware en andere online bedreigingen zijn in de loop der tijd toegenomen en steeds geavanceerder geworden. Surfen op het internet of externe schijven aansluiten op je computer zonder een antivirusprogramma is als deelnemen aan een autorace zonder helm, veiligheidsgordel en beschermende kleding.
2. Heeft Windows 10/11 een aanvullend antivirusprogramma nodig?
Absoluut - daarom zijn Windows 10 en 11 uitgerust met geïntegreerde virusbescherming. Maar ook al presteert Windows Defender goed, de beste antivirusprogramma's van derden hebben een nog hogere detectiegraad van bedreigingen.
De beste antivirusprogramma's bieden ook meer controle over de instellingen, gedetailleerde logbestanden van de activiteiten op je pc, een gebruiksvriendelijkere interface en extra functies die je online beveiliging versterken, naast virussen en malware. Strikt genomen heeft een Windows-pc dus geen antivirussoftware van derden nodig, maar je kunt wel profiteren van uitgebreidere online bescherming.
3. Vertraagt antivirussoftware mijn computer?
Het korte antwoord is: misschien, maar waarschijnlijk niet. Antivirussoftware scant bestanden en programma's om er zeker van te zijn dat er geen malware of andere schadelijke bedreigingen zijn.
Hoe langer de tijd tussen elke scan, hoe meer bestanden het programma moet controleren. Deze intensieve scans kunnen een merkbare invloed hebben op de snelheid van je computer. Het is daarom aan te raden je scans vaker en/of 's nachts uit te voeren om je computergebruik niet te beïnvloeden.
Hoewel antivirussoftware een invloed kan hebben op de snelheid van je computer, is het waarschijnlijk niet de enige (of zelfs de belangrijkste) factor. Andere factoren zoals onnodige opstart- en achtergrondprogramma's, onvoldoende geheugen of zelfs onopgemerkte malware kunnen een drastischer effect hebben op de snelheid van uw computer dan een eenvoudige antivirusscan.
4. Moet je betalen voor een antivirusprogramma?
Dat hangt af van welke antivirusfuncties voor jou het belangrijkst zijn. Heb je alleen een programma nodig dat scant, malware detecteert en verwijdert? Kies dan voor een gratis versie.
Als je echter meer geavanceerde functies nodig hebt, zoals de mogelijkheid om webcam hacking te blokkeren, verdachte toepassingen in een sandbox-omgeving te laten draaien en gevoelige bestanden permanent te verwijderen, dan moet je serieus overwegen om te upgraden naar een betaalde premium antivirusoplossing.
Over het algemeen is premium antivirussoftware beter geschikt om uitgebreidere bescherming te bieden tegen bedreigingen - vooral voor onervaren gebruikers. Kinderen en senioren zijn bijzonder kwetsbaar voor moderne bedreigingen. Daarom kunnen betaalde antivirusprogramma's die bescherming bieden voor meerdere apparaten een betere keuze zijn voor gezinnen.
5. Hoeveel antivirusprogramma's worden aanbevolen voor één computer?
Precies één. Tegenwoordig zijn de meeste antivirusprogramma's complete pakketten. Ze vervangen volledig de bescherming die in Windows is ingebouwd en dit ene pakket is alles wat je nodig hebt.
Het hebben van meer dan één programma kan leiden tot conflicten tussen de verschillende toepassingen - tot en met het vastlopen van de computer. Je hoeft/moet dus niet twee keer kopen.
6. Wat moet ik doen als mijn antivirusprogramma een bedreiging detecteert?
In het beste geval zal je antivirusprogramma de geïnfecteerde bestanden voor je opschonen of verwijderen. In detail hangt dit echter af van welk antivirusprogramma je gebruikt.
Meestal zal het antivirusprogramma u een waarschuwing sturen en proberen het geïnfecteerde bestand in quarantaine te plaatsen om te voorkomen dat het zich verspreidt. Zodra het bestand in quarantaine is geplaatst, heb je de optie om de infectie te verwijderen of het bestand helemaal te verwijderen.
7. Wat is het verschil tussen een volledige scan en een snelle scan?
Een volledige scan voert een uitgebreide en grondige scan uit van je hele systeem. Meestal worden het systeemgeheugen, de opstartprogramma's, de systeemback-up, de e-maildatabases, de harde schijven en alle verwisselbare opslagapparaten gecontroleerd.
Tijdens een snelle scan worden alleen een paar bijzonder problematische gebieden gecontroleerd, zoals opstartprogramma's, systeemgeheugen en opstartsectoren. Niet alle malware wordt gedetecteerd, maar u krijgt meestal wel een indicatie of uw computer is geïnfecteerd met een virus.
We raden aan om één keer per week een volledige scan uit te voeren als de computer niet meer in gebruik is (bijvoorbeeld 's nachts). Je kunt op elk moment een snelle scan uitvoeren, maar dit is meestal alleen nodig als je verdachte activiteiten op je pc opmerkt.
8. Moet ik mijn antivirussoftware bijwerken?
Absoluut! Het is belangrijk om je antivirussoftware up-to-date te houden zodat je de nieuwste bedreigingen kunt vermijden.
De meeste antivirusprogramma's, gratis of betaald, bieden automatische updates. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken over het handmatig updaten van je software. Toch kan het de moeite waard zijn om af en toe te controleren of je antivirusprogramma up-to-date is.
9. Welke antivirussoftware raadt Microsoft aan?
Je zou denken dat Microsoft zijn eigen software aanbeveelt. In feite raadt Microsoft het gebruik van antivirussoftware aan zonder een specifiek product aan te bevelen.
10. Welke antivirussoftware beveelt het BSI aan?
Het Duitse Federale Bureau voor Informatiebeveiliging (BSI) is primair verantwoordelijk voor IT-beveiliging bij federale overheden, maar geeft bijvoorbeeld ook beveiligingsaanbevelingen voor kritieke infrastructuurbedrijven (KRITIS). Deze aanbevelingen zijn meestal algemeen van aard, zonder specifieke producten te noemen. Sinds de aanval van Rusland op Oekraïne heeft het BSI echter uitdrukkelijk producten van de Russische fabrikant Kaspersky afgeraden. Dit geldt vooral voor overheden en bedrijven - maar particuliere gebruikers zijn vaak ook werknemers van wie de werkgever het doelwit kan worden van Russische spionage- of hackeraanvallen. Aanvallen “via bendes” zijn zeker denkbaar.
11. Wat is de beste gratis virusbescherming?
Microsoft's Windows Security is de beste bescherming tegen malware, tenminste in één heel belangrijk opzicht: het is standaard beschikbaar en geactiveerd (en doet eigenlijk best goed werk). Dit betekent dat zelfs als je helemaal niets geeft om de beveiliging van je Windows-computer, je behoorlijk goed beschermd bent. Als je meer functies of instellingsmogelijkheden wilt, kijk dan eens naar de gratis programma's van bijvoorbeeld Avast, AVG of Avira.
Betaalde beveiligingsprogramma's bieden een veel breder scala aan functies die niet iedereen per se nodig heeft. Deze producten bieden bijvoorbeeld ouderlijk toezicht, wachtwoordbeheer, identiteitsbescherming, bescherming tegen diefstal of eenvoudige instelling van beveiligingsfuncties voor alle apparaten in het gezin. De gratis antivirusprogramma's kunnen worden gezien als afgeslankte versies van de betaalde oplossingen.
12. Zijn de termen “virusscanner” en “antivirusprogramma's” synoniemen?
De termen “virusscanner” en “antivirusprogramma's” worden vaak synoniem gebruikt. Dit verwijst naar software die is ontworpen om computers te beschermen tegen virussen en andere malware (kwaadaardige programma's). Degenen die meer vertrouwd zijn met het onderwerp weten echter dat de termen “virusscanner” en “antivirusprogramma” niet identiek zijn.
Een virusscanner (of virusscannertest) is het onderdeel van een antivirusprogramma dat de computer scant op virussen en dergelijke. Er zijn beschermingsprogramma's die alleen bestaan uit zo'n virusscanner, die specifiek wordt gebruikt om malware op te sporen en te verwijderen.
Een antivirusprogramma (of antivirussoftware) bestaat daarentegen uit vele onderdelen, waaronder een virusscanner. Het bevat echter ook beveiligingsfuncties zoals een firewall, bescherming tegen phishing, bescherming tegen ransomware en realtime bescherming. Elke antivirussoftware bevat daarom een virusscanner. Dit geldt ook voor de beste antivirusprogramma's die we hier hebben getest.
13. Wat is het verschil tussen de termen “antivirusprogramma” en “virusprogramma”?
Je hoort mensen vaak praten over een “virusprogramma” terwijl ze eigenlijk een antivirusprogramma bedoelen. Strikt genomen verwijst de term “virusprogramma” naar malware waartegen antivirusprogramma's bescherming moeten bieden. Het doel van virusprogramma's is om op computers te komen, ze te infecteren en vervolgens zoveel mogelijk schade aan te richten. Bijvoorbeeld door gegevens te stelen of te vernietigen. Zulke virusprogramma's hebben vaak ook onderdelen waarmee ze zichzelf repliceren en zo hun verspreiding bevorderen.
Antivirusprogramma's, zoals de beste antivirussoftware die we hier hebben getest, jagen op dergelijke virusprogramma's. Ze zijn speciaal ontwikkeld om dergelijke programma's op te sporen en te vernietigen. Ze zijn speciaal ontwikkeld om virusprogramma's op te sporen en te vernietigen voordat er schade kan worden aangericht. Het is belangrijk dat de antivirusprogramma's up-to-date worden gehouden. De meeste antivirusprogramma's bevatten ook een “realtime beschermingscomponent” die alle processen op de computer controleert en alarm slaat zodra verdachte activiteiten die typisch zijn voor virussen worden geregistreerd.
Dit testrapport is oorspronkelijk gepubliceerd door onze zusterpublicatie PCWorld.com en is door ons vertaald en aangepast voor de Duitse markt.
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door onze zusterpublicatie PCWorld en is vertaald en gelokaliseerd vanuit het Engels.
De beste virusscanners 2025 in de test ✓ Testresultaten in vergelijking ✓
Hoe je je Windows-pc kunt beschermen tegen virussen, malware, spyware en meer.
Afbeelding: PCWorld / Foundry
schreven een uitgebreid artikel over de in hun ogen beste antivirus software
voor je Windows PC.
In de online wereld van vandaag moet je zeker een virusscanner gebruiken, omdat cyberaanvallen steeds geavanceerder worden, steeds meer door de opkomst van kunstmatige intelligentie. Zelfs technisch onderlegde gebruikers kunnen het slachtoffer worden van malware, spyware of ransomware. Een beschermingsprogramma is daarom een onmisbare bescherming tegen dergelijke bedreigingen.
Het Magdeburg AV-Test Institute publiceert regelmatig testresultaten over de beschermende werking en systeembelasting van gangbare antivirussoftware. Van de 17 geteste producten behaalden er acht de volle score in de laatste test (onder Windows 11). Een samenvatting van de laatste resultaten vind je hieronder.
Systemen zoals macOS en Windows worden geleverd met ingebouwde beveiligingssoftware, maar dit is vaak het absolute minimum van wat je tegenwoordig nodig hebt. Als je kiest voor een betaalde antivirusoplossing, krijg je extra functies zoals geavanceerde firewallcontrole, sandboxomgevingen voor verdachte programma's en bescherming voor meerdere apparaten, waaronder mobiele apparaten.
We voeren regelmatig een aantal virusscannertests uit bij bekende aanbieders. We vinden het vooral belangrijk om de juiste balans te vinden tussen uitstekende bescherming, een verstandige selectie van functies en minimaal prestatieverlies voor je pc tijdens het gebruik.
De beste antivirusprogramma's / virusscanners (2024) in de test
Bitdefender Total Security: Uitstekende bescherming, eenvoudig te gebruiken
Pro
- Uitstekende bescherming tegen virussen en malware
- Sterke bescherming tegen online bedreigingen
- Aanpasbaar dashboard
Nadelen
- VPN is beperkt tot 200 MB per dag per apparaat
- Kan de prestaties op sommige pc's aanzienlijk beïnvloeden
- Antidiefstalprogramma's zijn niet effectief
Waarom zit Bitdefender Total Security in deze selectie?
Bitdefender is al meer dan tien jaar een vaste topper op het gebied van malwaredetectie en -verdediging. Het beschermingspakket biedt uitgebreide bescherming tegen online bedreigingen, te beginnen met antivirus, firewall en ransomware. Het beschermt ook tegen netwerk-, web- en e-mailproblemen zoals brute force-aanvallen, schadelijke koppelingen en gevaarlijke bijlagen, en controleert je lokale inbox op spam als je Microsoft Outlook of Mozilla Thunderbird gebruikt.
Het controleert ook de toegang tot uw webcam en microfoon om spionage op afstand te voorkomen. Voor extra beveiliging en privacy biedt Total Security een veilige browser, een VPN-service (zij het beperkt tot slechts 200 MB per dag), trackerblokkering, ouderlijk toezicht en een scanner die het systeem controleert op kwetsbaarheden.
Hoe goed beschermt Bitdefender Total Security?
AV-Test kende Bitdefender 17,5 van de 18 punten toe in zijn test in september en oktober. In de meest recente real-world beschermingstest van juli tot oktober 2024, stelde AV-Comparatives een detectiepercentage vast van 99,6 procent met 471 testgevallen - met vijf fout-positieven.
Wie kan Bitdefender Total Security gebruiken?
Als u veel belang hecht aan de betrouwbare detectie van kwaadaardige programma's en bestanden en kunt leven met kleine beperkingen zoals beperkte VPN-toegang, dan is Bitdefender Total Security een goede keuze. Het scala aan functies laat nauwelijks iets te wensen over.
Norton 360 Deluxe - een van de beste antivirusprogramma's voor de pc
Pro
- Sterke antivirusbescherming
- Uitgebreide bescherming tegen de belangrijkste online bedreigingen
- Eenvoudige en ongecompliceerde functies
Nadelen
- Heeft invloed op de prestaties op sommige pc's
- De gebruikersinterface zou gemoderniseerd moeten worden
- Wil extra diensten verkopen
Waarom staat Norton 360 in deze selectie?
Een optimaal antivirusprogramma bevat een beetje van alles wat je nodig hebt voor je beveiliging zonder dat het veel kost - en daarom blijft Norton 360 Deluxe een van de beste antiviruspakketten 2024. Ondanks de ietwat omslachtige gebruikersinterface is dit programma met zijn uitgebreide bescherming en betaalbare prijs een zeer goede oplossing voor de meeste gebruikers.
Dit pakket biedt vrijwel alles wat de meeste pc-gebruikers nodig hebben zonder al te veel rommel. Naast de antivirussoftware en firewall om je te beschermen tegen malware en netwerkbedreigingen, krijg je ook scannen op schadelijke links en bijlagen, bewaking van het donkere web en privacy, en webcambeveiliging.
Norton biedt ook 50 GB cloudopslag voor back-ups, toegang tot Norton Password Manager en VPN, ouderlijk toezicht en pc-hulpprogramma's waarmee je ook verouderde en onveilige software kunt detecteren.
De belangrijke extra's “Password Manager”, “VPN” en “Ouderlijk toezicht” hebben een eenvoudige, duidelijke gebruikersinterface. In tegenstelling tot sommige concurrenten van Norton zul je deze onderdelen ook echt willen gebruiken.
Hoe goed beschermt Norton 360?
Op het gebied van antivirusprestaties scoort Norton niet over de hele linie perfect, maar de online bescherming is sterk. In tests van toonaangevende beveiligingsonderzoeksinstituten, zoals AV-Test's zero-day-aanvallen en malwaretests voor september en oktober, detecteerde Norton 100 procent van de bedreigingen.
Ook in de real-world beschermingstest van AV-Comparatives van juli tot oktober 2024 blokkeerde Norton 470 van de 471 testgevallen. En van de 10.078 bedreigingen in de malwarebeschermingstest van AV-Comparatives in september 2024 behaalde Norton 360 een online beschermingspercentage van 99,96 procent en een online detectiepercentage van 97,3 procent.
Met een offline detectiegraad van 79,0 procent zit Norton 360 in het onderste middenveld, maar weinig gebruikers zijn tegenwoordig offline, laat staan dat ze onbekende USB-sticks in hun systeem stoppen. De meeste bestandsoverdrachten en downloads vinden nu online plaats.
In de interne systeemprestatiebenchmarks van onze Amerikaanse zusterpublicatie PCWorld kan Norton een tragere of oudere pc zwaarder belasten tijdens een volledige scan dan andere virusscanners - tenminste als er veel nieuwe bestanden verschijnen. Als je niet veel downloadt of kopieert naar je harde schijf, zijn de scans redelijk snel en hebben ze een minimale impact.
Over het geheel genomen is Norton een uitstekende optie voor iedereen die zijn online beveiliging in één software-interface wil onderbrengen. Het heeft een paar eigenaardigheden (namelijk een ingewikkelde gebruikersinterface waardoor het soms wat lastig navigeren is), maar de sterke punten wegen ruimschoots op tegen de zwakke punten.
Wie zal het moeten gebruiken?
Norton 360 Deluxe is geschikt voor bijna iedereen, omdat het de belangrijkste beveiligingsfuncties die je online nodig hebt in één pakket combineert, inclusief ouderlijk toezicht. Als je moeite hebt om de aanbevelingen van beveiligingsexperts bij te houden, dan is deze suite een gecentraliseerde en eenvoudige oplossing voor jou.
Avira Prime: Uitgebreid en gebruiksvriendelijk antivirusprogramma
Pro
- Hoge veiligheid tegen een gunstige abonnementsprijs
- Goed ontworpen en gebruiksvriendelijk
- Biedt een breed scala aan beveiligings-, privacy- en prestatiekenmerken
Nadelen
- Geen abonnementsoptie voor minder dan vijf apparaten
- De eenvoud van de app staat haaks op de diepgang van de pc-tools
Met zijn duidelijke, minimalistische interface is Avira Prime een van de betere beginnersvriendelijke antivirussuites, met een bijzonder sterke online bescherming. De functies omvatten een wachtwoordmanager en VPN-toegang, evenals een royale selectie pc-hulpprogramma's. Maar omdat sommige van deze pc-programma's erg geavanceerd zijn, is Avira Prime het meest geschikt voor gebruikers die beginnen met eenvoudige tools maar willen doorgroeien naar actiever, complexer pc-beheer.
Waarom zit Avira Prime in deze selectie?
Avira combineert een extreem schone, beginnersvriendelijke interface met een rijkdom aan pc-hulpprogramma's die verrassend diep gaan. Met deze aanpak kun je je opwerken van beginner tot semi-prof - stap voor stap en in je eigen tempo.
Hoe goed beschermt Avira Prime?
Naast antivirus en firewall bevat Avira Prime een wachtwoordmanager en onbeperkte VPN. Het controleert het dark web op het lekken van persoonlijke gegevens, verschillende optimalisatietools en verschillende back-upopties.
Avira scoorde volle cijfers in de AV-test in september en oktober 2024 en veroorzaakte geen valse positieven. In de realistische beschermingstest uitgevoerd door AV-Comparatives van juli tot oktober 2024, behaalde Avira 99,8 procent met 470 van de 471 testgevallen.
Wie kan Avira Prime gebruiken?
Als je jezelf ziet als een beginner of gemiddelde gebruiker, maar niet op dit niveau wilt blijven en na verloop van tijd dieper in de softwareopties wilt duiken, is Avira Prime voor jou gemaakt. Als je jezelf als gevorderde beschouwt, kun je meteen dieper gaan, maar zul je soms willen dat je meer directe toegang tot sommige functies had.
Avast One - een van de beste in de virusscannertest
Pro
- Chique nieuw ontwerp
- Redelijk geprijsd
- Uitstekende prestaties
Minpunten
- Smart Scan vereist te veel tussenkomst van de gebruiker
- Avast vraagt je om Google Chrome te installeren
Waarom is Avast One in deze selectie?
Avast biedt niet alleen solide bescherming, maar ook een eenvoudige, vriendelijke gebruikersinterface. Combineer dat met handige extra functies en dekking voor meerdere apparaten, en je hebt een allesomvattende oplossing met Avast One.
Top-notch antivirus en firewall functies worden aangevuld met bescherming tegen webcam hijacking op afstand, kwaadaardige websites en trackers - dus je bent beschermd tegen de grootste online bedreigingen.
Het Avast One abonnement bevat ook dark web monitoring (in het geval van een datalek zoekt de software naar je e-mailadres en waarschuwt je voor gecompromitteerde wachtwoorden), een VPN met tot 5GB bandbreedte per week en bescherming voor opgeslagen wachtwoorden in een browser.
Je krijgt hulpprogramma's om de stuurprogramma's van je pc up-to-date te houden, je pc op te schonen en je toepassingen te optimaliseren.
Deze functies klinken misschien standaard, en om eerlijk te zijn zijn veel ervan ook te vinden in software van concurrenten. Maar met Avast is het eenvoudig om de beveiliging op peil te houden, of je nu een beginner bent of een professional op het gebied van beveiliging. De standaardinstellingen vereisen slechts een paar items om je pc te beschermen. Als je meer wilt weten of het zelf wilt doen, heb je die optie ook.
Hoe goed beschermt Avast One?
Avast staat bovenaan in de beoordelingen van toonaangevende beveiligingsonderzoeksinstituten. In zijn evaluaties van september en oktober 2024 vond AV-Test onberispelijke resultaten voor bescherming tegen zero-day en wijdverspreide malware. Uit de malwarebeschermingstest van AV-Comparatives van september 2024 bleek dat Avast 99,93 procent van de online bedreigingen blokkeerde, met hoge scores voor online en offline detectiepercentages.
In de AV-Comparatives Real-World Protection Test van juli tot oktober 2024 blokkeerde de antivirusengine van Avast 469 (99,6 procent) van de 471 samples. En de software had geen merkbare invloed op de systeemprestaties in onze interne hardwarebenchmarks.
Hoe doet Avast One het ten opzichte van Norton 360? De bescherming die beide programma's bieden is vergelijkbaar goed. Norton biedt meer functies voor een vergelijkbare prijs. De twee softwarepakketten kosten ongeveer hetzelfde - Avast One kost het eerste jaar 31,08 euro voor vijf apparaten (of 41,88 euro voor maximaal 30 apparaten). Daarna stijgen de kosten naar 100 of 130 euro per jaar.
Wie zal het moeten gebruiken?
Je bent iemand die al een wachtwoordbeheerder heeft ingesteld, geen ouderlijk toezicht nodig heeft en de voorkeur geeft aan de hoogste score in bedreigingsdetectietests. Avast One biedt de eerste twee genoemde functies niet, maar krijgt topscores voor het detecteren van online en offline risico's.
AVG Internet Security - het antiviruspakket voor een budgetprijs
Pro
- Eersteklas antivirusbescherming
- Geavanceerde bescherming tegen schadelijke websites en aanvallen op afstand
- Schone, duidelijke interface
Nadelen
- Sommige pc's kunnen prestatieverlies ondervinden bij zware werkbelasting
- Verschillende functies zijn nogal rudimentair
Waarom we hebben gekozen voor AVG Internet Security
AVG staat vooral bekend om zijn uitstekende gratis antivirussoftware, maar er zijn goede redenen om te upgraden. AVG Internet Security biedt niet alleen uitgebreide bescherming, maar maakt het ook eenvoudig om deze tools te beheren. Dit kan waardevol zijn als je het overweldigend of te tijdrovend vindt om online bedreigingen bij te houden.
Het programma Internet Security bouwt voort op de bescherming van de gratis versie tegen malware en bedreigingen van het web, e-mail en netwerk en biedt vijf extra functies.
U krijgt bescherming voor wachtwoorden die zijn opgeslagen in uw browsers, webcamkaping, onbevoegde toegang tot bestanden met gevoelige gegevens, schadelijke omleidingen van websites die u wilt bezoeken (ook bekend als DNS-kaping) en aanvallen via het Windows Remote Desktop Protocol (RDP).
AVG Internet Security scant niet alleen uw pc en netwerk in realtime, maar zoekt ook naar schadelijke websites terwijl u online surft en controleert zelfs waar uw e-mailadres online verschijnt. Als er een gegevenslek wordt ontdekt, ontvang je een melding in het programma.
Hoe goed beschermt AVG Internet Security?
In tests van toonaangevende beveiligingsorganisaties kreeg AVG goede cijfers voor bescherming tegen virussen en malware. AVG gebruikt de malwaredetectie van Avast. In de zero-day-aanval- en malwaretests van AV-Test in september en oktober 2024 detecteerde AVG Internet Security 100 procent van de malware.
In de real-world beschermingstest van AV-Comparatives van juli tot oktober 2024 blokkeerde de centrale antiviruscomponent van AVG ook 469 (99,6 procent) van de 471 testgevallen. In de malwarebeschermingstest van AV-Comparatives in september 2024 met 10.078 samples behaalde AVG een offline detectiepercentage van 94,3 procent, een online detectiepercentage van 95,8 procent en een online beschermingspercentage van 99,92 procent - met vier fout-positieven, wat niet veel is.
In de prestatietests die zijn uitgevoerd door ons zustertijdschrift PCWorld, legde AVG Internet Security slechts een minimale belasting op de systeembronnen tijdens alledaagse taken zoals videochats en surfen op het web. Zelfs een meer veeleisende taak zoals het coderen van een video werd nauwelijks beïnvloed.
Bij intensiever gebruik van Microsoft Office kunt u echter een prestatiedaling opmerken wanneer een volledige scan wordt uitgevoerd - vooral als u een oudere of langzamere computer gebruikt. Geplande scans worden echter standaard uitgevoerd buiten de gebruikstijden, dus de meeste gebruikers zullen niet al te veel merken van een daling.
Ondanks de eigenaardigheden (zoals advertenties voor extra betaalde functies) is AVG Internet Security een betrouwbare antivirus met een gebruiksvriendelijke interface - en voor slechts € 60 voor het eerste jaar voor 10 apparaten is het ook betaalbaar. In feite is het solide genoeg om een aanbeveling te verdienen, zelfs als de gratis versie op zichzelf al erg goed is.
Wie zal het moeten gebruiken
Je hebt betere controle en uitgebreidere bescherming nodig van je antivirussoftware, maar je wilt niet extra betalen voor functies die je niet nodig hebt. AVG Internet Security biedt net genoeg meer dan het gratis antivirusprogramma van het bedrijf om het de moeite waard te maken. Zelfs als elementen zoals ouderlijk toezicht, VPN en een wachtwoordmanager niet zijn inbegrepen.
ESET Security Premium
Pro
- Duidelijke bediening
- Goede antivirusbescherming
- Geavanceerde instellingen
Minpunten
- Het ouderlijk toezicht is slechts beperkt bruikbaar
- Onduidelijke prijsstelling
ESET Home Security Premium biedt goede virusbescherming en handige tools zoals een wachtwoordmanager. Power users zullen dit beveiligingspakket vooral waarderen vanwege de geavanceerde instellingen. Ouders kunnen echter aanvullende programma's nodig hebben om hun kinderen in de gaten te houden.
Waarom staat ESET Home Security Premium in deze selectie?
ESET Home Security Premium biedt solide bescherming tegen malware en presteert regelmatig goed in de relevante tests. De software scoort punten met een fatsoenlijke reeks functies die tot in detail kunnen worden geconfigureerd. De basisfuncties zijn ook voor minder ervaren gebruikers goed toegankelijk. De configuratie van extra functies is echter veel eenvoudiger voor ervaren gebruikers dan voor beginners. De antidiefstalbeveiliging is ontworpen om te helpen bij het opsporen van gestolen of verloren mobiele apparaten. De instellingen voor ouderlijk toezicht roepen echter vragen op en voor identiteitsbescherming moet je voor de “Ultimate” versie gaan.
Hoe goed beschermt ESET Home Security Premium?
ESET scoorde hoge cijfers in de laatste test van het AV-Test Institute. In de AV-Comparatives Real-World Protection Test van juli tot oktober 2024 hield ESET 467 (99,2 procent) van de 471 malware samples tegen. In de malwarebeschermingstest van AV-Comparatives in september 2024 met 10.078 monsters bedroeg de online beschermingsgraad van ESET 99,94 procent.
Wie kan ESET Home Security Premium gebruiken?
ESET Home Security Premium is ook en vooral nuttig voor gevorderde gebruikers die alle functies tot in detail willen aanpassen. De beveiligingssoftware vertraagt de pc nauwelijks, dus het kan ook op minder krachtige hardware worden gebruikt.
Trend Micro Maximum Security - de antivirussoftware voor beginners
Pro
- Stomme modus is een uitstekende functie voor power users
- PC Health Checkup helpt je bij het opschonen van je pc
Minpunten
- Sommige privacyfuncties werkten niet betrouwbaar
- De bescherming tegen gegevensdiefstal is niet zo robuust als zou kunnen
Waarom we voor Trend Micro hebben gekozen
De beste antivirusprogramma's zijn ontworpen om zo eenvoudig mogelijk te zijn - elke functie binnen het programma moet duidelijk worden uitgelegd aan alle soorten gebruikers. Trend Micro Maximum Security voldoet aan dit principe met een van de eenvoudigste gebruikershandleidingen op de markt.
Naast bescherming tegen malware, ransomware en internetbedreigingen biedt het ook andere extra's die je niet in andere programma's vindt. Om te beginnen kun je Chrome en Firefox openen in een sandbox-modus om je bankzaken en andere gevoelige browsersessies te beschermen. Je kunt ook informatie zoals creditcardnummers, e-mailadressen of telefoonnummers invoeren in de app en automatisch gewaarschuwd worden als deze gegevens je pc verlaten.
Deze suite biedt ook een browsergebaseerd wachtwoordbeheer om uw aanmeldingen te beschermen, evenals ouderlijk toezicht waarmee u websites kunt filteren, tijdslimieten kunt instellen en de toegang tot Windows-programma's kunt regelen.
Hoe goed beschermt Trend Micro Maximum Security?
Hoe goed beschermt Trend Micro Maximum Security?
In tests van toonaangevende instituten voor beveiligingsonderzoek krijgt de antivirusengine van Trend Micro topprijzen voor online bescherming. In de AV-Test-test van mei en juni 2024 kreeg het 100 procent, omdat het alle zero-day's en web/e-mailbedreigingen vangt, evenals de meest voorkomende malware die momenteel in gebruik is.
In de malwarebeschermingstest van AV-Comparatives behaalde Trend Micro een online beschermingspercentage van 96,12 procent.
Trend Micro is echter minder goed in het detecteren van offline bedreigingen (59,8 procent), maar had een lager percentage fout-positieven dan de concurrentie. In de real-world beschermingstest van juli tot oktober 2024 werden 462 (98,1 procent) van de 471 malwarebedreigingen onderschept.
Wie kan het gebruiken
Trend Micro Maximum Security is perfect voor iedereen die op zoek is naar antivirussoftware die minder intimiderend is - vooral als je accounts en kinderen wilt beschermen. Maximum Security bevat een wachtwoordmanager en ouderlijk toezicht, beide belangrijke hulpmiddelen voor online veiligheid.
McAfee Total Protection - sterke privacybescherming
Pro
- Stomme modus is een uitstekende functie voor power users
- PC Health Checkup helpt je bij het opschonen van je pc
Nadelen
- Gemengde effecten op prestaties
- De nieuwe app-ontwerp is een beetje verwarrend
Waarom we McAfee hebben gekozen
McAfee maakte tientallen jaren geleden naam met zijn antivirusbescherming, maar het bedrijf heeft ook oog voor de nieuwste bedreigingen voor pc's. De bedreigingen van vandaag variëren van malware tot identiteits- en privacyproblemen. McAfee Total Protection rekent af met deze bedreigingen, maar ook met ransomware en phishingsites.
Deze ID-bescherming onderscheidt McAfee Total Protection van zijn concurrenten, vooral als je bereid bent te betalen voor een hoger serviceniveau. Het plan dat wij hebben getest is inclusief dark web scanning, waarbij alle persoonlijke gegevens die je met de app hebt gedeeld in de gaten worden gehouden (e-mailadres, telefoonnummer, paspoort, rijbewijs, geboortedatum, fiscaal nummer, creditcard, gebruikersnaam en meer).
Als een van deze gegevens opduikt in een datalek, word je op de hoogte gebracht. De app helpt je ook om je wachtwoord voor een online account te wijzigen als dat nodig is.
Als aanvulling op de identiteitsbescherming geeft McAfee je een beoordeling van hoe goed je online beschermd bent om je te waarschuwen voor mogelijke kwetsbaarheden die je kunt verhelpen. Je krijgt ook toegang tot een beveiligde VPN om zowel de beveiliging als de privacy te verbeteren - vooral handig als je op een openbaar Wi-Fi-netwerk bent maar een gevoelige transactie moet uitvoeren.
Hoe goed beschermt McAfee Total Protection?
McAfee behoort regelmatig tot de beste producten in de beoordelingen van toonaangevende beveiligingsonderzoeksinstituten. McAfee doorstond de zero-day en prevalente malwaretests van AV-Test in september en oktober 2024 met een detectiepercentage van 100 procent.
In de AV-Comparatives real-world threat protection test tussen juli en oktober 2024 behaalde McAfee 99,8 procent (470 van de 471 testcases) - met tien false positives. In de malwarebeschermingstest in september 2024 behaalde McAfee een online beschermingspercentage van 99,94 procent en een online detectiepercentage van 97,1 procent.
Het offline detectiepercentage was met 68,4 procent aanzienlijk lager. Maar tenzij je vaak USB-sticks van onbekende oorsprong op je computer aansluit terwijl je offline bent, is dit resultaat minder belangrijk. De meeste bedreigingen komen tegenwoordig op een pc terecht terwijl deze is verbonden met het internet.
Wie zal het moeten gebruiken
Uw persoonlijke gegevens kunnen online tegen u worden gebruikt - en nu datalekken tegenwoordig zo vaak voorkomen, kan het een opluchting zijn om te weten wie uw gegevens heeft buitgemaakt.
Voor degenen die niet zoveel tijd hebben om dit werk zelf te doen, of zelfs een aparte service onderhouden, kan McAfee dienen als centraal punt voor het beheren van al uw online beveiligingsproblemen.
Windows Security - standaard gratis virusbescherming
Pro
- Geïntegreerd in Windows 10 en 11
- Instellingen zijn eenvoudig te controleren en aan te passen
- Geïntegreerd met andere beveiligingsaspecten van Windows
Nadelen
- Af en toe gevoelig voor valse positieven, vooral met Smart Screen
- Mist de geavanceerde functies van producten van derden
Waarom we voor Windows Beveiliging hebben gekozen
Als het in Windows ingebouwde beveiligingspakket al erg goed werkt, vraag je je misschien af of je überhaupt extra virusscanners nodig hebt. Natuurlijk bieden andere pakketten iets betere bescherming, maar niet genoeg om op te wegen tegen de voordelen van Microsofts eigen aanbod.
Windows Security is een meerdelige suite die zowel bekende als nieuwere beschermingsmechanismen bevat. De meeste gebruikers zullen bekend zijn met Windows Defender, dat uitkijkt naar virussen en malware, en Windows Firewall, dat schadelijk inkomend verkeer en verdacht uitgaand verkeer blokkeert.
Maar de suite biedt ook bescherming tegen ransomware (inclusief gecontroleerde maptoegang en gegevensherstel via OneDrive-integratie), app-beperkingen en zelfs basisvoorzieningen voor ouderlijk toezicht.
De belangrijkste van deze beschermingen worden automatisch ingeschakeld in Windows - je hoeft geen vinger uit te steken om realtime antivirus- of netwerkbescherming te krijgen. Sommige functies moeten echter handmatig worden ingeschakeld, zoals controle over ransomware-mappen en bestandsherstel.
Hoe goed beschermt Windows Security?
In tests uitgevoerd door onafhankelijke beveiligingsorganisaties presteert Microsofts antivirusbescherming goed. In de tests die AV-Test in september en oktober 2024 uitvoerde, kreeg het de volle score voor malwarebescherming en scoorde het ook onberispelijk voor prestaties en bruikbaarheid.
De tests van AV-Comparatives toonden vergelijkbare sterke prestaties tegen online bedreigingen. In de malwarebeschermingstest in september 2024 scoorde het 99,84 procent voor online bescherming en een detectiepercentage van 83,2 procent. De beste antivirussuites halen net iets minder dan 99 procent voor online detectie. Windows Defender zakt echter naar slechts 68,8 procent voor offline detectie - bijna 30 procent lager dan de beste antivirusprogramma's van de concurrentie. Maar voor de meeste mensen die constant online zijn, zal dit cijfer niet veel invloed hebben op de bescherming. In de Real-World Protection Test van juli tot oktober 2024 ving Defender slechts 463 (98,3 procent) van de 471 malwarebedreigingen.
Andere antivirussuites bieden meer functies, zoals tools voor online gegevensbescherming, een VPN en versleutelde cloudback-ups. Maar deze gratis bescherming is vooraf geïnstalleerd op Windows-computers en beschermt je goed tegen de meeste bedreigingen.
Voor wie
Je bent op zoek naar lichte, onopvallende en vooral gratis antivirusbescherming en je vindt het niet erg om het te configureren of om aparte beveiligingstools te beheren om ervoor te zorgen dat je online goed beschermd bent.
Om er het meeste uit te halen, moet je rommelen met de beveiligingsinstellingen van Windows. Je zult ook je eigen online privacytools, VPN, wachtwoordmanager en versleutelde cloudback-ups moeten instellen.
De nieuwste testresultaten van het AV-Test Institute
In september en oktober 2024 heeft het AV-Test Institute in Maagdenburg 17 beveiligingsprogramma's die door hun fabrikanten waren ingediend voor certificering, uitgebreid getest. Acht beveiligingspakketten behaalden de volledige score. Alle producten behaalden zelfs de volle zes punten voor malwaredetectie (bescherming). AhnLab, Enigmasoft Spyhunter, Microsoft Defender en Net Protector Total Security misten echter enkele malwaredreigingen in de gedeeltelijke test met dagelijkse malware. Bijna geen van de beveiligingsoplossingen had een significant remmend effect op de pc, ook al waren er meetbare verschillen. In de meest recente test deed vooral Net Protector Total Security er veel langer over dan de rest om legitieme websites te laden. Enigmasoft vertraagt merkbaar kopieerprocessen, terwijl Protected.net TotalAV de installatie van software vertraagt. Twee beveiligingsoplossingen produceerden veel te veel valse positieven in de laatste test: Net Protector Total Security (29) en Enigmasoft Spyhunter (21). Beide konden maar net een AV-Test certificaat behalen.
De beste antivirusprogramma's: Testresultaten in een oogopslag
De volgende tabel is gesorteerd op basis van de laatste kolom. We hebben meer nadruk gelegd op het beschermingseffect (50 procent), terwijl AV-Test alle drie de categorieën gelijk beoordeelt (voorlaatste kolom). Dit heeft in dit geval geen invloed op de ranglijst. De resultaten zijn echter opnieuw slechts een momentopname.
Punten (6,0 beste resultaat) | totaal met weging | ||||
---|---|---|---|---|---|
Productversie fabrikant | Bescherming | Snelheid | Gebruiksgemak | 1:1:1 | 2:1:1 |
AhnLab V3 Internet Security 9.0 | 6,0 | 6,0 | 6,0 | 18,0 | 18,0 |
Avast Free AntiVirus 24.8 & 24.9 | 6,0 | 6,0 | 6,0 | 18,0 | 18,0 |
AVG Internet Security 24.8 & 24.9 | 6,0 | 6,0 | 6,0 | 18,0 | 18,0 |
Avira Internet Security 1.1 | 6,0 | 6,0 | 6,0 | 18,0 | 18,0 |
Eset Security Ultimate 17.2 | 6,0 | 6,0 | 6,0 | 18,0 | 18,0 |
G Data Internet Security 25.5 | 6,0 | 6,0 | 6,0 | 18,0 | 18,0 |
Kaspersky Plus 21.18 | 6,0 | 6,0 | 6,0 | 18,0 | 18,0 |
Microsoft Defender Antivirus 4.18 | 6,0 | 6,0 | 6,0 | 18,0 | 18,0 |
Bitdefender Total Security 27.0 | 6,0 | 5,5 | 6,0 | 17,5 | 17,6 |
F-Secure Total 19 | 6,0 | 5,5 | 6,0 | 17,5 | 17,6 |
K7 Total Security 16.0 | 6,0 | 5,5 | 6,0 | 17,5 | 17,6 |
Norton 360 22.24 & 24.9 | 6,0 | 5,5 | 6,0 | 17,5 | 17,6 |
Protected.net Total AV 6.0 | 6,0 | 5,5 | 6,0 | 17,5 | 17,6 |
Watchguard Panda Dome 22.03 | 6,0 | 5,5 | 6,0 | 17,5 | 17,6 |
McAfee Total Protection 1.20 | 6,0 | 6,0 | 5,5 | 17,5 | 17,6 |
EnigmaSoft Spyhunter 5.18 | 6,0 | 5,0 | 3,5 | 14,5 | 15,4 |
Net Protector Total Security 2024.8 | 6,0 | 5,0 | 3,0 | 14,0 | 15,0 |
Hoe AV-Test test
De kandidaten worden gedurende twee maanden getest in de drie categorieën bescherming (detectie van malware), snelheid (remeffect) en bruikbaarheid (valse alarmen). De testers kennen maximaal zes punten toe in elk van de drie categorieën, in totaal 18 punten in het beste geval. Om een certificaat te ontvangen, moet een beveiligingsoplossing ten minste één punt scoren in elke categorie en in totaal ten minste tien punten.
De gedetailleerde resultaten van deze en eerdere tests zijn te vinden op de website van het AV-Test Institute.
Hoe kies je de beste antivirussoftware voor jou?
Er zijn drie basisvereisten waaraan een antivirussuite moet voldoen:
- Hoge detectiegraad voor malware en andere bedreigingen
- Lage impact op systeembronnen
- Een gebruiksvriendelijke interface
Maar dat is niet alles waar je rekening mee moet houden. Tegenwoordig worden veel beveiligingsprogramma's geleverd met extra's zoals een back-upservice voor je belangrijkste bestanden, Android- en iOS-apps voor mobiele beveiliging, een geavanceerdere firewall, functies voor gezinsbescherming (lees: ouderlijk toezicht) en het recht om het programma op meerdere pc's te gebruiken.
Toegang tot een VPN en een wachtwoordmanager zijn nu ook gebruikelijk. Of je deze extra's nodig hebt en hoeveel je bereid bent eraan uit te geven, hangt vooral af van je persoonlijke situatie.
Als je verder wilt gaan dan de basis, raden we een suite aan die een firewall bevat, genoeg apparaten ondersteunt om je apparatenpark te dekken (denk ook aan smartphones en tablets) en toegang biedt tot een wachtwoordmanager en VPN (als je nog geen aparte diensten hebt ingesteld).
Hoe we antivirusprogramma's testen
Als het gaat om de detectiemogelijkheden van de antivirussuite, vertrouwen we op de testresultaten van gespecialiseerde beveiligingsonderzoekers die zich aan deze taak hebben gewijd.
We houden rekening met rapporten van aanbieders zoals AV-Test en AV Comparatives en met onze eigen evaluatie van de programmafuncties, die we zelf uitvoeren en onze zusterpublicatie PCWorld.
FAQ
1. Is een antiviruspakket nog steeds nodig in 2024?
Helaas wel. Virussen, malware en andere online bedreigingen zijn in de loop der tijd toegenomen en steeds geavanceerder geworden. Surfen op het internet of externe schijven aansluiten op je computer zonder een antivirusprogramma is als deelnemen aan een autorace zonder helm, veiligheidsgordel en beschermende kleding.
2. Heeft Windows 10/11 een aanvullend antivirusprogramma nodig?
Absoluut - daarom zijn Windows 10 en 11 uitgerust met geïntegreerde virusbescherming. Maar ook al presteert Windows Defender goed, de beste antivirusprogramma's van derden hebben een nog hogere detectiegraad van bedreigingen.
De beste antivirusprogramma's bieden ook meer controle over de instellingen, gedetailleerde logbestanden van de activiteiten op je pc, een gebruiksvriendelijkere interface en extra functies die je online beveiliging versterken, naast virussen en malware. Strikt genomen heeft een Windows-pc dus geen antivirussoftware van derden nodig, maar je kunt wel profiteren van uitgebreidere online bescherming.
3. Vertraagt antivirussoftware mijn computer?
Het korte antwoord is: misschien, maar waarschijnlijk niet. Antivirussoftware scant bestanden en programma's om er zeker van te zijn dat er geen malware of andere schadelijke bedreigingen zijn.
Hoe langer de tijd tussen elke scan, hoe meer bestanden het programma moet controleren. Deze intensieve scans kunnen een merkbare invloed hebben op de snelheid van je computer. Het is daarom aan te raden je scans vaker en/of 's nachts uit te voeren om je computergebruik niet te beïnvloeden.
Hoewel antivirussoftware een invloed kan hebben op de snelheid van je computer, is het waarschijnlijk niet de enige (of zelfs de belangrijkste) factor. Andere factoren zoals onnodige opstart- en achtergrondprogramma's, onvoldoende geheugen of zelfs onopgemerkte malware kunnen een drastischer effect hebben op de snelheid van uw computer dan een eenvoudige antivirusscan.
4. Moet je betalen voor een antivirusprogramma?
Dat hangt af van welke antivirusfuncties voor jou het belangrijkst zijn. Heb je alleen een programma nodig dat scant, malware detecteert en verwijdert? Kies dan voor een gratis versie.
Als je echter meer geavanceerde functies nodig hebt, zoals de mogelijkheid om webcam hacking te blokkeren, verdachte toepassingen in een sandbox-omgeving te laten draaien en gevoelige bestanden permanent te verwijderen, dan moet je serieus overwegen om te upgraden naar een betaalde premium antivirusoplossing.
Over het algemeen is premium antivirussoftware beter geschikt om uitgebreidere bescherming te bieden tegen bedreigingen - vooral voor onervaren gebruikers. Kinderen en senioren zijn bijzonder kwetsbaar voor moderne bedreigingen. Daarom kunnen betaalde antivirusprogramma's die bescherming bieden voor meerdere apparaten een betere keuze zijn voor gezinnen.
5. Hoeveel antivirusprogramma's worden aanbevolen voor één computer?
Precies één. Tegenwoordig zijn de meeste antivirusprogramma's complete pakketten. Ze vervangen volledig de bescherming die in Windows is ingebouwd en dit ene pakket is alles wat je nodig hebt.
Het hebben van meer dan één programma kan leiden tot conflicten tussen de verschillende toepassingen - tot en met het vastlopen van de computer. Je hoeft/moet dus niet twee keer kopen.
6. Wat moet ik doen als mijn antivirusprogramma een bedreiging detecteert?
In het beste geval zal je antivirusprogramma de geïnfecteerde bestanden voor je opschonen of verwijderen. In detail hangt dit echter af van welk antivirusprogramma je gebruikt.
Meestal zal het antivirusprogramma u een waarschuwing sturen en proberen het geïnfecteerde bestand in quarantaine te plaatsen om te voorkomen dat het zich verspreidt. Zodra het bestand in quarantaine is geplaatst, heb je de optie om de infectie te verwijderen of het bestand helemaal te verwijderen.
7. Wat is het verschil tussen een volledige scan en een snelle scan?
Een volledige scan voert een uitgebreide en grondige scan uit van je hele systeem. Meestal worden het systeemgeheugen, de opstartprogramma's, de systeemback-up, de e-maildatabases, de harde schijven en alle verwisselbare opslagapparaten gecontroleerd.
Tijdens een snelle scan worden alleen een paar bijzonder problematische gebieden gecontroleerd, zoals opstartprogramma's, systeemgeheugen en opstartsectoren. Niet alle malware wordt gedetecteerd, maar u krijgt meestal wel een indicatie of uw computer is geïnfecteerd met een virus.
We raden aan om één keer per week een volledige scan uit te voeren als de computer niet meer in gebruik is (bijvoorbeeld 's nachts). Je kunt op elk moment een snelle scan uitvoeren, maar dit is meestal alleen nodig als je verdachte activiteiten op je pc opmerkt.
8. Moet ik mijn antivirussoftware bijwerken?
Absoluut! Het is belangrijk om je antivirussoftware up-to-date te houden zodat je de nieuwste bedreigingen kunt vermijden.
De meeste antivirusprogramma's, gratis of betaald, bieden automatische updates. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken over het handmatig updaten van je software. Toch kan het de moeite waard zijn om af en toe te controleren of je antivirusprogramma up-to-date is.
9. Welke antivirussoftware raadt Microsoft aan?
Je zou denken dat Microsoft zijn eigen software aanbeveelt. In feite raadt Microsoft het gebruik van antivirussoftware aan zonder een specifiek product aan te bevelen.
10. Welke antivirussoftware beveelt het BSI aan?
Het Duitse Federale Bureau voor Informatiebeveiliging (BSI) is primair verantwoordelijk voor IT-beveiliging bij federale overheden, maar geeft bijvoorbeeld ook beveiligingsaanbevelingen voor kritieke infrastructuurbedrijven (KRITIS). Deze aanbevelingen zijn meestal algemeen van aard, zonder specifieke producten te noemen. Sinds de aanval van Rusland op Oekraïne heeft het BSI echter uitdrukkelijk producten van de Russische fabrikant Kaspersky afgeraden. Dit geldt vooral voor overheden en bedrijven - maar particuliere gebruikers zijn vaak ook werknemers van wie de werkgever het doelwit kan worden van Russische spionage- of hackeraanvallen. Aanvallen “via bendes” zijn zeker denkbaar.
11. Wat is de beste gratis virusbescherming?
Microsoft's Windows Security is de beste bescherming tegen malware, tenminste in één heel belangrijk opzicht: het is standaard beschikbaar en geactiveerd (en doet eigenlijk best goed werk). Dit betekent dat zelfs als je helemaal niets geeft om de beveiliging van je Windows-computer, je behoorlijk goed beschermd bent. Als je meer functies of instellingsmogelijkheden wilt, kijk dan eens naar de gratis programma's van bijvoorbeeld Avast, AVG of Avira.
Betaalde beveiligingsprogramma's bieden een veel breder scala aan functies die niet iedereen per se nodig heeft. Deze producten bieden bijvoorbeeld ouderlijk toezicht, wachtwoordbeheer, identiteitsbescherming, bescherming tegen diefstal of eenvoudige instelling van beveiligingsfuncties voor alle apparaten in het gezin. De gratis antivirusprogramma's kunnen worden gezien als afgeslankte versies van de betaalde oplossingen.
12. Zijn de termen “virusscanner” en “antivirusprogramma's” synoniemen?
De termen “virusscanner” en “antivirusprogramma's” worden vaak synoniem gebruikt. Dit verwijst naar software die is ontworpen om computers te beschermen tegen virussen en andere malware (kwaadaardige programma's). Degenen die meer vertrouwd zijn met het onderwerp weten echter dat de termen “virusscanner” en “antivirusprogramma” niet identiek zijn.
Een virusscanner (of virusscannertest) is het onderdeel van een antivirusprogramma dat de computer scant op virussen en dergelijke. Er zijn beschermingsprogramma's die alleen bestaan uit zo'n virusscanner, die specifiek wordt gebruikt om malware op te sporen en te verwijderen.
Een antivirusprogramma (of antivirussoftware) bestaat daarentegen uit vele onderdelen, waaronder een virusscanner. Het bevat echter ook beveiligingsfuncties zoals een firewall, bescherming tegen phishing, bescherming tegen ransomware en realtime bescherming. Elke antivirussoftware bevat daarom een virusscanner. Dit geldt ook voor de beste antivirusprogramma's die we hier hebben getest.
13. Wat is het verschil tussen de termen “antivirusprogramma” en “virusprogramma”?
Je hoort mensen vaak praten over een “virusprogramma” terwijl ze eigenlijk een antivirusprogramma bedoelen. Strikt genomen verwijst de term “virusprogramma” naar malware waartegen antivirusprogramma's bescherming moeten bieden. Het doel van virusprogramma's is om op computers te komen, ze te infecteren en vervolgens zoveel mogelijk schade aan te richten. Bijvoorbeeld door gegevens te stelen of te vernietigen. Zulke virusprogramma's hebben vaak ook onderdelen waarmee ze zichzelf repliceren en zo hun verspreiding bevorderen.
Antivirusprogramma's, zoals de beste antivirussoftware die we hier hebben getest, jagen op dergelijke virusprogramma's. Ze zijn speciaal ontwikkeld om dergelijke programma's op te sporen en te vernietigen. Ze zijn speciaal ontwikkeld om virusprogramma's op te sporen en te vernietigen voordat er schade kan worden aangericht. Het is belangrijk dat de antivirusprogramma's up-to-date worden gehouden. De meeste antivirusprogramma's bevatten ook een “realtime beschermingscomponent” die alle processen op de computer controleert en alarm slaat zodra verdachte activiteiten die typisch zijn voor virussen worden geregistreerd.
Dit testrapport is oorspronkelijk gepubliceerd door onze zusterpublicatie PCWorld.com en is door ons vertaald en aangepast voor de Duitse markt.
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door onze zusterpublicatie PCWorld en is vertaald en gelokaliseerd vanuit het Engels.