Boetes voor webshops van bekende merken vanwege nepkortingen

Abraham54

Administrator
Forumleiding
Lid geworden
2 aug 2016
Berichten
34.977
Leeftijd
70
OS
Windows 11 Professional
AV
Microsoft Defender
FW
Windows Firewall
NOS Nieuws•vandaag, 11:14

Boetes voor webshops van bekende merken vanwege nepkortingen​


3200x1800a.jpgDe Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft boetes opgelegd aan vijf webwinkels voor nepkortingen. Het gaat onder meer om bekende merken als G-Star en Tommy Hilfiger. Bij de afprijzingen klopte de 'van-prijs' niet. Dat komt neer op misleiding, omdat de korting eigenlijk lager is dan klanten denken of helemaal niet bestond.

Zo presenteerde een van de bedrijven een product 'van' 699 euro 'voor' 629 euro, terwijl het product in de dertig dagen voorafgaand aan de korting 539 euro kostte. De ACM ziet dat als een nepkorting: consumenten denken dat ze korting krijgen, maar in werkelijkheid waren ze duurder uit.

Mensen worden zo dus misleid. Korting mag volgens de ACM alleen worden aangeboden op de laagste prijs waarvoor het product werd aangeboden in de 30 dagen voorafgaand aan die korting.
Beterschap beloofd

In totaal bedragen de boetes 621.000 euro. Kledingmerken G-star en Tommy Hilfiger en meubelwinkelketen Jysk hebben de overtreding erkend en beterschap beloofd. Zij krijgen daarom een lagere boete.

Leen Bakker en het moederbedrijf van koopjedeal.nl hebben de overtreding niet erkend en kunnen de boete nog juridisch aanvechten.

De toezichthouder ontdekte bij meer webshops nepkortingen, maar gaf alleen boetes aan bedrijven die het vaakst de regels overtraden. Met andere bedrijven die zich niet aan de regels houden, voert de ACM een waarschuwingsgesprek.


Publicatie van:
 
Bekend probleem. Mediamarkt deed dat eerst ook nogal eens graag bij de "geen btw" dagen. Dan werden kort daarvoor de prijzen verhoogd en kreeg me bij de "geen btw dagen" korting. Maar feitelijk was het dan geen korting, of enkele euro's.
In een enkele uitzondering bij dure dingen tot een tientje of 2 a 3.
Maar in elk geval betaalde je niet meer. Vaak wel dezelfde prijs.

Dat bedrijven meer vragen tijdens "kortingsdagen" dan ervoor of er na heb ik ook al gezien. Het is altijd goed opletten met de prijzen. Nooit bij kortingen meteen bestellen of er naar toe rennen.
Het gebeurt herhaaldelijk dat er geadverteerd wordt met kortingen of zelfs grote kortingen en als je dan op internet gaat zoeken dan blijkt het elders de gewone standaard prijs te zijn.
 
Ja, dat heb ik ook te vaak gezien om nog in te trappen.

Bij duurdere aankopen haal ik het artikel even door Google om te kijken of het echt een aanbieding is.
 
Terug
Bovenaan Onderaan