Bitwarden

Bitwarden

@t your Service " all Time
@Rubensky excuses was toch wat voorbarig over Bitwarden ,ook hier het probleem

Wachtwoorden die in wachtwoordmanager Bitwarden zijn opgeslagen kunnen door een combinatie van de autofill feature en iframes door websites worden gestolen. Het probleem werd voor het eerst in november 2018 aan Bitwarden gemeld (pdf). Onlangs deed ook securitybedrijf Flashpoint dat. Bitwarden heeft aangegeven alleen voor een specifieke hostingprovider met een oplossing te komen. Daarnaast staat de autofill feature volgens de wachtwoordmanager standaard uitgeschakeld.
De browser-extensie van Bitwarden kan opgeslagen inloggegevens voor websites invullen wanneer een gebruiker die bezoekt. Standaard zal het gebruikers hier om vragen. Bitwarden biedt echter ook de optie "auto-fill on page load", waarbij inloggegevens automatisch worden ingevuld. Op de eigen website waarschuwt de wachtwoordmanager dat deze feature standaard staat uitgeschakeld, omdat gecompromitteerde of kwaadaardige websites via de feature inloggegevens kunnen stelen.
Een ander probleem volgens Flashpoint is dat Bitwarden alleen naar de domeinnaam kijkt om het automatisch invullen van wachtwoorden aan te bieden. Bitwarden zal dit daardoor ook bij een subdomein doen. Volgens het securitybedrijf is dit een probleem wanneer een bedrijf via bijvoorbeeld login.company.tld gebruikers laat inloggen, maar gebruikers via user.company.tld de mogelijkheid biedt om hun eigen content te hosten. Een aanvaller zou zo via user.company.tld inloggegevens voor login.company.tld kunnen stelen.
Flashpoint beschrijft twee methodes hoe aanvallers van de werking van de browser-extensie misbruik kunnen maken. Als eerste wanneer een website een externe iframe plaatst waarover de aanvaller controle heeft én de gebruiker auto-fill on page load heeft ingeschakeld. De tweede optie is dat een aanvaller zijn content op een subdomein host, bijvoorbeeld van een hostingprovider, en dat de provider het inlogvenster voor gebruikers onder dezelfde domeinnaam draait.
Het securitybedrijf stelt dat het deze laatste optie bij verschillende grote webservices heeft aangetroffen. Een ander punt dat Flashpoint opmerkt is dat wanneer auto-fill on page load staat ingeschakeld, er geen interactie van gebruikers is vereist voor het stelen van inloggegevens. Wanneer een gebruiker zijn gegevens via het contextmenu laat invullen, worden ook inlogformulieren in iframes ingevuld.
Flashpoint waarschuwde Bitwarden, maar dat stelde dat het sinds 2018 van dit probleem weet en bewust heeft gekozen om het niet te verhelpen. Dit vanwege de manier waarop autofill werkt en dat de wachtwoordmanager geen inloggegevens zonder toestemming van gebruikers invult, tenzij ze zelf auto-fill on page load hebben ingeschakeld. Vervolgens kwam het securitybedrijf met een demonstratie hoe de aanvalsvector is te gebruiken om inloggegevens bij een bekende hostingprovider te stelen.
Daarop liet Bitwarden weten dat het de betreffende hostingomgeving van de autofill feature gaat uitzonderen. De werking van iframes laat de wachtwoordmanager ongemoeid. "Het prioriteren van hun use-case over security en de reactie op ons rapport is zorgwekkend en organisaties moeten zich bewust zijn van de securityzorgen in het product", aldus Flashpoint. Dat voegt toe dat andere wachtwoordmanagers geen autofill bij iframes toepassen. In twee CVE-nummers van de kwetsbaarheid ontkent Bitwarden dat het om een beveiligingslek gaat.
Bron Security.nl
 
Administrator
Teamlid
Bitwarden geeft aan, dat inloggen via iframes voor gebruikers mogelijk moet zijn.
Icloud.com en apple.com werken met iframes.

Auto-fil is standaard uitgeschakeld in Bitwarden!

Wat Flashpoint vooral beschrijft, is het ervan uitgaan, dat Bitwarden gebruikers auto-fil geactiveerd hebben.
Maar dit moet dus geactiveerd worden in de instelling van Bitwarden.
Dat auto-fil dus uitgeschakeld is, doet een deel van het verhaal teniet.
 
Bovenaan Onderaan