Advies om bijziend kind te voorkomen: weg van telefoon en naar buiten

Abraham54

Beheerder
Forumleiding
Lid geworden
2 augustus 2016
Berichten
35.776
Waarderingsscore
6.973
Punten
113
Leeftijd
70
OS
Windows 11 Professional
AV
Microsoft Defender
FW
Windows Firewall
Steeds meer kinderen worden bijziend en dreigen in toekomst slechtziend of zelfs praktisch blind te worden. Daarvoor waarschuwt Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde aan het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum.

Kinderen lopen het risico doordat ze weinig buitenspelen en de hele dag achter een telefoon, tablet of boek zitten. Door het vele dichtbij kijken kan de oogbol, die normaal rond is, op termijn ovaal worden en kunnen cellen die licht moeten opvangen achter in het oog beschadigd raken.

xxl.jpg

Een 6-jarig meisje kijkt op haar telefoon

Het is een onomkeerbaar proces, zegt de hoogleraar. "Tegen het verlies van lichtgevoelige cellen kunnen we niets meer doen. Als die cellen verdwijnen helpt ook een bril niet meer. Dan wordt je slechtziend, kun je niet meer lezen en bijvoorbeeld geen gezichten meer herkennen."

Overigens gebeurt dit niet bij iedereen. Zo'n 30 procent van de mensen met een lenssterkte van -6 wordt uiteindelijk slechtziend aan beide ogen.

De helft van de twintigplussers is inmiddels bijziend en dat neemt alleen maar toe als we zo doorgaan.
Edith Mulder, directeur Oogfonds
Ook het Oogfonds maakt zich grote zorgen. "Het is ernstig. De helft van de twintigplussers is inmiddels bijziend en dat neemt alleen maar toe als we zo doorgaan."

Bij kinderen kun je het nog afremmen en het risico verlagen. Hoe hoger de min-sterkte bij kinderen, hoe groter de kans op blindheid, zegt het Oogfonds.

Het fonds is in mei vorig jaar begonnen met een campagne, die ouders moet helpen om hun kinderen van de bank af en naar buiten te krijgen. Inmiddels zijn ruim 1500 informatiepakketten aangevraagd, met name door ouders.

Buitenlicht
Klaver pleit ervoor dat kinderen onder schooltijd zeker een uur buitenspelen om de ogen te sparen. Het buitenlicht is belangrijk, omdat buiten in het oog de stof dopamine wordt aangemaakt, die ervoor zorgt dat het oog rond blijft en de cellen intact.

De 20-20-2-richtlijn
Om oogproblemen te voorkomen is de 20-20-2-richtlijn bedacht voor kinderen: houd na 20 minuten op een telefoon, tablet of boek kijken een pauze van 20 seconden. "Leg het weg, ga even rondlopen", zegt Klaver.

Dan de 2: ga het liefst 2 uur per dag naar buiten.

Klaver ziet een belangrijke rol voor het onderwijs weggelegd. Ze merkt bijvoorbeeld dat sommige scholen ervoor kiezen om de pauze in te korten, zodat kinderen een kortere lesdag hebben, maar juist buiten pauzeren, is belangrijk. "Als kinderen niet meer naar buiten gaan, is dat funest voor de ontwikkeling van bijziendheid."

Dat te veel achter boek of telefoon zitten tot bijziendheid leidt, is overigens al veel langer bekend. Niet alleen in Europa: in Zuidoost-Azië heeft zelfs zo'n 90 procent van de schoolverlaters oogproblemen.

Maar ook in Nederland gaan we hard die kant op, waarschuwen de experts. Oogfonds-directeur Mulder: "We spreken inmiddels van een onzichtbare epidemie in Nederland."


BRON
 
Een verstandig advies. En het is zo verleidelijk: als we oppassen vragen de kleinkinderen altijd of ze op de telefoon of de laptop mogen en je hebt dan geen kind meer aan ze. En dat is echt lekker soms!
Maar ik heb een strenge schoondochter en de regel is al vanaf het begin: een half uur per dag. En oma houdt zich daar heel goed aan en speelt daarna memory ed.
Zou het voor volwassenen ook een goeie raad zijn? Of zou die oogbol al verprutst zijn door de jaren.
 
Jij wil niet weten hoeveel kinderen van drie jaar of jonger al een eigen smartphone hebben.
Hoe houd je kinderen bezig zodat ze niet zeuren.

Arme kinderen.

Nog maar een paar geleden kwam ik op de stoep een echtpaar tegen met wandelwagen waarin een kindje van ca. anderhalf jaar met een smartphone.
 
Vind dat ook echt bizar! Maar we moeten ook niet vergeten dat er huizen zat zijn waar de TV de hele dag aanstaat. Daar kijken kinderen dan ook naar. En ja dat is ook een scherm en dus ook niet goed voor de ogen. Ten laatste krijgen ze daar ook nog een zaken te zien die ze niet zouden moeten zien.
 
@Rubensky , een TV mag je niet vergelijken met een tablet of smartphone . Kinderen houden de tablet of smartphone amper 10-15 cm verwijdert van de ogen en dat maakt hun bijziend .

Hoe houd je kinderen bezig zodat ze niet zeuren.
Je zegt daar zoiets . Hoe hield men vroeger peuters en kleuters bezig toen die dingen allemaal niet bestonden ?
 
Als jullie nu maar niet van mij het enige echte antwoord verwachten! Mijn kinderen zijn in 1966 en 1969 geboren. Ze speelden binnen met autootjes en een grote bak met beestjes. De hele kamer was een dierentuin. En er kwamen bijna iedere dag kinderen spelen.
We woonden in een galerijflat, en mijn oudste hoefde alleen maar de trap af en even naar links, en dan kwam hij in een eldorado terecht: een plantsoen in aanbouw met huizen er om heen die nog niet klaar waren. Dus is daar altijd op ieder vrij moment gevoetbald met vriendjes.
De jongste stapte op zijn driewieler, reed over de galerij en stapte overal naar binnen waar zijn vriendjes woonden. En bracht ze mee naar huis. Bij regen had je dan een soort creche.

In Driebergen kwamen we toen ze 6 en 9 waren en we wonen aan een groot plantsoen. Dus weer voetballen en andere balspelletjes. Binnen waren ze alleen voor..... de kindertv, Fabeltjeskrant, Bolke de Beer, en wat al niet meer. Vroeger gingen ze nog om 7 uur naar bed, dus de dag was snel om!
En ik heb werkelijk uren en uren voorgelezen en soms zaten er dan 6 kinderen te luisteren. Dat was heel gezellig en ze aten balen chips. Die waren toen nog niet slecht voor de tanden, dat kwam pas later! En lezen is bij ons nog steeds een toverwoord: iedereen is er verzot op.

Knutselen deden we nooit: ik heb er een enorme hekel aan. En dat draag je over! Ik werkte ook niet in die tijd en er was ook niemand anders die als oppascentrale fungeerde. Je was moeder en dus hoorde dit er bij. Maar 1 ding staat vast en mijn zoon constateert dat ook: kinderen vermaakten zichzelf toen, dat was heel normaal; maar nu is dat een unicum. En inderdaad, ze doen dat alleen nog met een tablet of spelcomputer!
 
Opgedrongen electronische verslavingen gaan een hoop ellende voor de gebruikers betekenen en een goudmijn betekenen voor hen die hulp bieden - vooral de opticien branche zal niet klagen.
 
Maar denk je er wel eens over na, dat die kinderen van nu over een poosje gebruik gaan maken van een computerforum? We helpen met zijn allen wel mee om het in stand te houden.
En een tablet of een smartphone houd je dan wel dichter bij je gezicht, maar je zit veel langer op je gemak achter je laptop waar je ook je huiswerk op maakt. En op school is een digibord, de boekbesprekingen moeten gedaan worden aan de hand van een Power Point presentatie en ga zo maar door. Ik ben bang dat je kinderen niet meer zo gek krijgt dat ze hun tablet laten liggen, als ze zien dat hun ouders er wel mee bezig zijn.
Nee, deze verslaving is geintegreerd in de samenleving en we moeten het er mee doen. Tenzij we als de Amish in de VS gaan leven!
 
Verstandige president . President macron
Wat daar verstandig aan is,weet ik niet!Noem dit meer het probleem verplaatsen,kinderen zullen hun tijd wel inhalen hoor.Ben ook benieuwd hoe het in werkelijk zal gaan de phones verbieden???
Wie die verslaving uit de wereld kan helpen ,zal de boeken ingaan als super genie!!Zelfde verhaal met drugs,gisteren docu gezien op de VRT (ging over Antwerpen)lachwekkend was het!
Ook nog in de sport,wie geloofd dat alles zuiver is,ja kun je even goed in de kerstman geloven...is op komst lol.
Mvg
d'anvers
 
Het is een poging in de goede richting, maar ik ben bang dat het weinig zal helpen. Ze zijn uitgevonden en ze willen gebruikt worden!
 
Bijziendheid: de nieuwe epidemie

Bijziendheid, oftewel myopie, is de snelst groeiende oogafwijking ter wereld. Een op de drie Nederlanders is bijziend, een verdubbeling ten opzichte van vijftig jaar geleden. En naar verwachting heeft maar liefst de helft van de wereldburgers in 20150 het. Een zorgelijke ontwikkeling, waarover wordt gesproken als een myopie epidemie. Is dit nog te stoppen?

AAv1KAv.img


Zonder ingrijpen wordt bijziendheid de grootste veroorzaker van blindheid en slechtziendheid. Als in 2050 inderdaad een op de twee mensen bijziend is, zijn dat vijf keer zoveel mensen dan in 2000 (bron: American Academy of Ophthalmology).
Ook een Nederlands probleem
In Nederland is myopie een groeiend probleem, vooral onder jonge mensen. Van alle zestigers is een kwart bijziend, bij veertigers is dit een derde en bij twintigers zelfs de helft. Hoewel dit wellicht onschuldig lijkt, is niets minder waar. Milde bijziendheid (-0.25 tot -3.00) verhoogt het risico op ooggezondheidsproblemen meestal niet. Maar bij een kind met een afwijking van -6.00 of hoger, is de kans om later ernstig slechtziend of blind te worden al 33 procent (bron: Oogfonds). Zij krijgen sneller staar en lopen een groter risico op netvliesloslating, Daarnaast is het risico op glaucoom, dat tot uitval van het gezichtsveld leidt, tot wel 7 keer hoger bij matige (-3.25 tot -6.00) en hoge bijziendheid (meer dan -6.00).
Smartphones grote veroorzaker
De oorzaak van myopie is complex. Volgens Simone Stad, optometrist bij Specsavers, ontstaat de afwijking in de jeugd: “Erfelijkheid speelt een rol, maar het ontwikkelen van bijziendheid begint al in de jonge jaren, met een piek tussen dertien en vijftien jaar. Leefstijlfactoren in deze fase, zoals weinig buiten spelen en veel bezigheden waarbij kinderen kijken naar een punt dichtbij de ogen – zoals lezen op een boek, smartphone of tablet – zijn belangrijke risicofactoren.”

Risico verlagen: begin vroeg
Bijziendheid volledig voorkomen is onmogelijk, het risico verlagen kan wél. Kinderen minder lang op schermen laten kijken en vaker naar buiten sturen, is een stap in de goede richting: “Wanneer kinderen elke dag een uurtje extra buitenspelen kan de kans op het ontwikkelen van bijziendheid al significant afnemen”, aldus Stad. “Tevens helpt het om minimaal 30 centimeter afstand te houden van je boek of beeldscherm. Dit geldt ook voor volwassenen.”
Nachtlens en druppels
Naast deze methoden wordt de nachtlens (Ortho-K-Lens) gezien als een van de effectiefste manieren om bijziendheid onder controle te houden. Door ‘s nachts deze lenzen te dragen, ziet men overdag scherp zonder ze te dragen. Een andere methode is door gebruik van Atropine oogdruppels. Deze druppels zouden bijziendheid met wel 77 procent kunnen tegenhouden, mits er zo jong mogelijk mee gestart wordt (bron: Contact Lens and Anterior Eye). Vergeet ook niet eens in de twee jaar de ogen te laten controleren. Hoe eerder de bijwerkingen van bijziendheid worden ontdekt, hoe langer de gevolgen vaak uitgesteld kunnen worden.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Specsavers.

BRON
 
Terug
Bovenaan Onderaan