account verwijderen

toska

Gewaarderd
Gewaardeerd lid
Lid geworden
28 aug 2016
Berichten
1.828
Waarderingsscore
131
Punten
63
Leeftijd
57
Locatie
belgie
Website
www.games4you.be
Ik heb te juist gevraagd op een site om mijn account en berichten te verwijderen,heeft het uitgevoerd behalve mijn berichten laat hij staan? ik vermoed wel door de privacybeleid 25 mei 2018 dat ik het recht heb omdat op te eisen?
of kennen ze daar het recht niet van een gebruiker, mag de berichten laten staan als de gebruiker daar de toelating voor geeft
graag info
 

Abraham54

Admin
Teamlid
Lid geworden
2 aug 2016
Berichten
16.901
Waarderingsscore
3.112
Punten
113
Leeftijd
66
Hallo Toska, betreft het een forum of een website waar jij commentaar hebt gepost.

Laat ik het zo stellen, ingeval jij hier weg wil, dan heeft de forumsoftware de mogelijkheid om wat jij gepost hebt, anoniem te maken, zodat wat jij gepost hebt niet verwijderd wordt en op die manier discussies intact blijven.

Dat kan dus hier de XenForo software, elders zal een beheerder dus meer moeite moeten indernemen om het zelfde te bereiken, dan wel geheel te voldoen aan de AVG wetten.
 

toska

Gewaarderd
Gewaardeerd lid
Lid geworden
28 aug 2016
Berichten
1.828
Waarderingsscore
131
Punten
63
Leeftijd
57
Locatie
belgie
Website
www.games4you.be
Maar wat als de gebruiker dit toch zou willen (eisen)? ik merk hier wel dat er leden weg zijn en dat hun naam er niet meer staat, maar bij een phpbb forum staat er rechts gast maar links boven in het bericht staat wel nog degelijk je naam, en dat wil ik niet ?
 

toska

Gewaarderd
Gewaardeerd lid
Lid geworden
28 aug 2016
Berichten
1.828
Waarderingsscore
131
Punten
63
Leeftijd
57
Locatie
belgie
Website
www.games4you.be
Heb de dienst gecontacteerd voor daarover enige info te krijgen, ben eens benieuwd wat ze daar op te zeggen hebben.
 

Abraham54

Admin
Teamlid
Lid geworden
2 aug 2016
Berichten
16.901
Waarderingsscore
3.112
Punten
113
Leeftijd
66
In phpBB zal je via admin het account van de betreffende gebruiker van een anonieme naam moeten voorzien en als wachtwoord een fantasiewachtwoord erin te zetten, want het account moet niet meer te benaderen zijn!
 
K

Kate

Guest
Het komt er dus op neer: de admin moet het account veranderen, gebruikersnaam en wachtwoord en zo blijft er dus een account met berichten. Zo zie ik het dus.
 

toska

Gewaarderd
Gewaardeerd lid
Lid geworden
28 aug 2016
Berichten
1.828
Waarderingsscore
131
Punten
63
Leeftijd
57
Locatie
belgie
Website
www.games4you.be
Nee je kan een account verwijderen met behoud van je geplaatste berichten @Kate die beheerder zegt dat hij dit mag omdat er geen echte naam staat maar een actieve naam (schuilnaam) maar hij vergeet dat dit eigen geschreven teksten zijn? mijn conclusie is als ze u berichten laten staan dan zijn er nog altijd gegevens van mij op die server zichtbaar,niet op de site zelf? privacy wet zegt dat alle gegevens zoals ip, email, naam, berichten,foto,s,en opgeslagen gegevens op vraag van de gebruiker moet verwijderd worden,als je als beheerder die berichten laat staan,dan heb je de toestemming nodig van de gebruiker en dan sta je recht in je schoenen.
 

Black Tiger

Senior
Lid geworden
6 aug 2018
Berichten
3.273
Waarderingsscore
548
Punten
113
Locatie
State Penitentiary
Website
www.satellitefun.org
vermoed wel door de privacybeleid 25 mei 2018 dat ik het recht heb omdat op te eisen?
Ik ken deze wetgeving toevallig en heb die tot in den treure bestudeerd voor forums.
Er zitten wat haken en ogen aan, en dat hangt af van de voorwaarden waar jij mee akkoord gegaan bent op het forum.

Als jij jouw account wilt laten verwijderen dan kun jij eisen dat:
1.) Ze jouw naam verwijderen
2.) Andere AVG gevoelige gegevens van jou verwijderen, dus email adres, profielgegevens, ip adres, prive berichten
3.) Dat jouw berichten "geanoniemiseerd" worden (als ik dat goed schrijf).

Je hebt -niet- het recht om te eisen jouw berichten te verwijderen. Je hebt namelijk zelf besloten die te plaatsen en die teksten staan al langer op internet en zouden ook op zoekmachines terug te vinden zijn en er zijn meer redenen.
Wat ze in princpe dus wel zouden moeten doen op jouw verzoek is die berichten anoniemiseren. Dat wil zeggen dat in plaats van dat er Toska bij jouw bericht staat als schrijver dat er "Guest" of "gebruiker x" of zoiets komt te staan, in elk geval dat die koppeling naar jouw naam weg is.

Nu komt de uitzondering. Op mijn forum gaat die waaier bijvoorbeeld niet op. Gebruikersgegevens worden volledig gewist, maar alleen bij de berichten blijft die naam staan.
Bij aanvaarden van het beleid van mijn forum staat er bij dat het forum zich beroept op bepaalde regels uit de journalistiek en vrije nieuwsgaring en het daarom ook van belang is om berichten te behouden die men zelf schrijft en deze in principe niet verwijderd worden op basis van die regel (betreffende regel staat erbij vermeld in de voorwaarden).
Deze regel genereert een uitzondering en dan hoef ik dus de namen niet te verwijderen die bij berichten staan.

Zo steekt dus die wetgeving qua forums in elkaar. Maar je kunt hoe dan ook niet eisen dat berichten verwijderd worden, ook niet zonder deze clausule. Het maximale wat je zonder deze clausule kunt eisen is dus dat anonimiseren oftewel het verwijderen van je naam bij de berichten (berichten anoniem maken).
 

gouwepeer

Gewaarderd
Teamlid
Lid geworden
4 okt 2016
Berichten
1.380
Waarderingsscore
277
Punten
83
Leeftijd
44
Locatie
Noord Brabant
Website
www.gouwepeer.nl
XenForo heeft ook een mooie add-on waarmee gebruikers zelf hun account kunnen verwijderen (met een "afkoelperiode" die door de admin in te stellen is).
Verder is het precies zoals @Black Tiger heeft geplaatst:
Als jij jouw account wilt laten verwijderen dan kun jij eisen dat:
1.) Ze jouw naam verwijderen
2.) Andere AVG gevoelige gegevens van jou verwijderen, dus email adres, profielgegevens, ip adres, prive berichten
3.) Dat jouw berichten "geanoniemiseerd" worden (als ik dat goed schrijf).
En dan is er nog punt 4: Je kan opvragen welke gegevens van jou op de site/database word bewaard. Een beheerder is dan verplicht om deze gegevens te verstrekken.
 

toska

Gewaarderd
Gewaardeerd lid
Lid geworden
28 aug 2016
Berichten
1.828
Waarderingsscore
131
Punten
63
Leeftijd
57
Locatie
belgie
Website
www.games4you.be
Het gaat me niet om die berichten mag gerust blijven staan, maar ik vind als een gebruiker dat vraagt (eist) dat de beheerders daar moet op ingaan.Inderdaad zoals je zegt en ik weet dit ook ondanks een verwijdering blijven altijd restanten achter in de server database, normaal zijn die wel veilig opgeslagen, maar toch ben je niet voor 100% zeker dat dit zo blijft je server kan altijd gehackt worden en zeg nooit nooit?
onlangs heb ik er 30 nonactieve leden verwijderd en op de website was er geen spoor te vinden,maar ben geschrokken wat er nog stond in de database die hebben ze dan allemaal een per een verwijderd.En daar houden meedere beheerders geen rekening mee?
 

Black Tiger

Senior
Lid geworden
6 aug 2018
Berichten
3.273
Waarderingsscore
548
Punten
113
Locatie
State Penitentiary
Website
www.satellitefun.org
En dan is er nog punt 4: Je kan opvragen welke gegevens van jou op de site/database word bewaard. Een beheerder is dan verplicht om deze gegevens te verstrekken.
Dat klopt inderdaad, alleen wordt dit meestal niet gevraagd bij een account verwijdering, want na verwijdering is er niets meer aanwezig. Maar het is inderdaad wel een recht van de gebruiker om dat te vragen.

De meeste forums hebben net zoals Xenforo wel een addon hiervoor. In SMF kan standaard zijn account verwijderen als je dat activeert maar er is ook nog een addon om te anonimiseren.
Er zijn heel veel forums die niet bekend zijn met deze voorwaarden en/of denken dat dit niet van toepassing is voor hun en vaak zelfs ook niet eens een beleid hebben hieromtrent.
Van de andere kant is de kans op controle bij hobbyforums ook zeer klein.
 

gouwepeer

Gewaarderd
Teamlid
Lid geworden
4 okt 2016
Berichten
1.380
Waarderingsscore
277
Punten
83
Leeftijd
44
Locatie
Noord Brabant
Website
www.gouwepeer.nl
Punt 4 is ook meer van belang voor accounts bij een webshop of klantgegevens van bedrijven. In dat geval staan er namelijk meestal de naw gegevens alsmede telefoonnummers in de gegevens. Daarom is punt 4 een belangrijk punt van de AVG. Maar bij de meeste fora zijn er geen naw en telefoonnummers geregistreerd.
 

Black Tiger

Senior
Lid geworden
6 aug 2018
Berichten
3.273
Waarderingsscore
548
Punten
113
Locatie
State Penitentiary
Website
www.satellitefun.org
Maar bij de meeste fora zijn er geen naw en telefoonnummers geregistreerd.
Het gaat niet alleen om NAW gegevens maar om privacygevoelige gegevens. Daar vallen NAW gegevens ook onder, maar ook een e-mail adres wil men soms zo prive mogelijk houden.
Heel officieel is het zelfs zo dat een alias, een email adres en een ip adres allemaal onder de AVG vallen. Raar genoeg want er zijn veel mensen die vaak dezelfde alias hebben, maar toch is het zo, zeker gecombineerd met ip. En zeker ook een geboortedatum, vaak wel geregistreerd op forums.

De hele AVG is in feite het meest opgezet voor bescherming van gegevens van mensen met name bij bedrijven, instanties en online shops.
De hobbyforums hebben ze wat te weinig over nagedacht en aldus zijn die er ook onder komen te vallen.
Er is wel nog altijd een wetgeving in de maak die meer uitzondering zou moeten gaan geven voor hobbymatige sites en forums. Maar die is nog altijd niet door de kamer bij mijn weten.
 
K

Kate

Guest
Ik heb al gemerkt dat ik bij verschillende fora dezelfde gebruikersnaam kan gebruiken, dezelfde avatar, verschillende geboortedata en verschillende emailadressen.
Je gaat je warempel afvragen: wie ben ik nu eigenlijk? En zijn al die verschillende gegevens nu beschermd door de wet op de privacy?
Geen idee, nu lig ik er niet wakker van, maar het is toch vreemd.
 

toska

Gewaarderd
Gewaardeerd lid
Lid geworden
28 aug 2016
Berichten
1.828
Waarderingsscore
131
Punten
63
Leeftijd
57
Locatie
belgie
Website
www.games4you.be
Wat is een persoonsgegeven?
Een persoonsgegeven is iedere informatie betreffende een persoon die rechtstreeks of onrechtstreeks geïdentificeerd kan worden. Het begrip “persoonsgegeven” is zeer breed. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen vertrouwelijke/publiek toegankelijke en professionele/niet professionele informatie.
Bijvoorbeeld: een gebruikersnaam, een naam, een foto, een nummer van de sociale zekerheid, een intern registratienummer, een nummerplaat, een postadres, een telefoonnummer, locatiegegevens, een online gebruikersnaam (zoals een IP adres), een klankopname, …
Let op, indien het koppelen van verschillende informatie (leeftijd, geslacht, stad, diploma, enz.) of het gebruik van verschillende technische middelen tot één persoon leidt (“singling out”), worden de gegevens nog als persoonsgegevens beschouwd.
dit is de wetgeving in belgie
als ik verder stappen onderneem hangt hij? is dat nu zo moeilijk om mijn gevraagde uit te voeren,moet gewoon nog een mailtje retour sturen
 
K

Kate

Guest
Je hebt het goed uitgezocht Toska. Moet nu toch een makkie zijn!
 

Black Tiger

Senior
Lid geworden
6 aug 2018
Berichten
3.273
Waarderingsscore
548
Punten
113
Locatie
State Penitentiary
Website
www.satellitefun.org
En zijn al die verschillende gegevens nu beschermd door de wet op de privacy?
Ja, of eerder door de AVG die tegenwoordig de Wet Bescherming Persoonsgegevens (zoals de wet op de privacy deftig heet) overruled.

@toska Ik denk niet dat een rechter jouw eis om jouw berichten te verwijderen gaat inwilligen.
Maar je hebt zeker recht op de andere zaken zoals account verwijdering en als er niets staat over artikel 17 sub 3 van de AVG (vrijheid van meningsuiting), dan is er sprake van recht op vergetelheid (verplichte anonimisering).
Ik zou hem nogmaals een mail sturen en aangeven aan jouw verzoek te voldoen omdat je ander verdere stappen gaat ondernemen.

Het is mij echter niet bekend waar je daarvoor in België moet zijn. In Nederland kan men zich wenden tot de Autoriteit Persoonsgegevens.
 

gouwepeer

Gewaarderd
Teamlid
Lid geworden
4 okt 2016
Berichten
1.380
Waarderingsscore
277
Punten
83
Leeftijd
44
Locatie
Noord Brabant
Website
www.gouwepeer.nl
Volgens mij kan de hoster een site op zwart zetten indien de beheerder van die site de AVG overtreedt.
Je moet dan wel duidelijke aangeven dat de AVG daadwerkelijk is overtreden.
 

toska

Gewaarderd
Gewaardeerd lid
Lid geworden
28 aug 2016
Berichten
1.828
Waarderingsscore
131
Punten
63
Leeftijd
57
Locatie
belgie
Website
www.games4you.be
Mijnheer de beheerder verteld me dat een gebruikersnaam naar niemand wijst? kan zijn maar toch word er gesproken over een gebruikersnaam een naam? een gebruikersnaam is een fictieve naam niet je echte naam maar toch word dit ook beschouwd als privacy?
@Black Tiger hij heeft me account verwijderd en werkt met een phpbb versie, rechts staat nu toska vermeld en links boven staat dit
#2
Bericht
door toska » 18 jul 2019, 16:16

@gouwepeer hij verteld me dat er geen gegevens meer zijn in zijn daabase? hoe komt het dan dat ik er wel gevonden heb toen ik 30 nonactieve leden heb verwijderd?

conclusie is dat toska een gebruikersnaam is en word ook aanzien als privacy, ik denk dat mijnheer die wet niet goed kent aangezien die bericht dat ik plaatste een deel ervan van hun komt die gaan dat zomaar niet schrijven als een gebruikersnaam er niet bij hoort?
 
Laatst bewerkt:

Black Tiger

Senior
Lid geworden
6 aug 2018
Berichten
3.273
Waarderingsscore
548
Punten
113
Locatie
State Penitentiary
Website
www.satellitefun.org
Mijnheer de beheerder verteld me dat een gebruikersnaam naar niemand wijst?
Dat klopt als het om een alias gaat, maar toch valt dit onder persoonsgegevens volgens de AVG.
Laat meneer de beheerder onderstaand stukje maar eens lezen:
De AVG is Europees en persoonsgegevens zijn voor België net zo goed van toepassing als voor Nederland.

rechts staat nu toska vermeld en links boven staat dit
#2
Bericht
door toska » 18 jul 2019, 16:16
Niet alle beheerders hebben even veel verstand van wat er in de achterliggende database van hun eigen forum gebeurt en wordt opgeslagen. Dit soort gegevens staat inderdaad gewoon in de database. Die krijg je alleen weg door mensen te anonimiseren.
Feitelijk zou hij deze extensie moeten gebruiken als hij niet die journalistieke clause in zijn voorwaarden heeft staan:
Dan wordt pas echt recht gedaan aan jouw recht op vergetelheid en jouw Toska wordt verandert in "Deleted User 342" waarbij het nummer je oude id is. Misschien zijn er nog wel meer van dit soort extensies. Maar dan pas is ook de naam Toska weg.
 
Bovenaan Onderaan